Bevalling achtervolgt Wesley Sneijder

Wesley Sneijder zal volgende week aan bondscoach Marco van Basten nog eens moeten toelichten waarom hij 16 augustus niet in Dublin kon zijn voor de oefeninterland van het Nederlands voetbalelftal tegen Ierland. De Ajacied liet te elfder ure voor de afreis naar Dublin via zijn trainer Henk ten Cate weten dat hij niet mee kon omdat z’n vrouw op het punt stond te bevallen. Gisteren was hij nog steeds geen vader en had hij wel inmiddels twee wedstrijden met Ajax gespeeld. Sneijder is niettemin door Van Basten geselecteerd voor de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen Luxemburg (2 september) en Wit-Rusland (6 september). De bondscoach houdt er rekening mee dat hij dan om dezelfde reden weer niet over de middenvelder kan beschikken.

Van Basten vatte de kwestie bij de presentatie van zijn selectie nogal luchtig op. „Wesley heeft een foute inschatting gemaakt”, aldus de voormalige wereldspits. „Misschien was hij een beetje nerveus omdat het voor hem de eerste keer is. Na vijf, zes keer weet je wel hoe het zit.” Van Basten sprak het gerucht tegen dat Sneijder in overleg met Ten Cate rust kreeg.

Assistent John van ’t Schip maakte in oktober 1990 als speler kort voor de interland tegen Portugal ook een bevalling mee. Toen hij kort na aankomst in Porto te horen kreeg dat de weeën waren begonnen, besloot hij naar huis te vliegen. „In de lift van het hotel vertelde ik aan Rinus Michels dat ik terugging”, herinnerde Van ’t Schip zich gisteren. „De bondscoach wist van niets en keek me even verbaasd aan. ‘Dat-over-valt-me”, zei hij. Het overvalt mij ook, reageerde ik.” Michels was not amused, maar Van ’t Schip keerde na de bevalling van zijn zoon terug naar Portugal en zou zelfs nog een helft spelen.

Uit de woorden van Van Basten viel op te maken dat de kans bestaat dat Sneijder zijn plek als verdedigende middenvelder kwijtraakt. Dat heeft een voetbalreden: Stijn Schaars functioneerde op die plek tegen de Ieren uitstekend. Van Basten: „De keuze voor Wesley op het WK was een beetje noodgedwongen. Stijn heeft het goed ingevuld en nu kan zelfs Nigel de Jong daar spelen.”

In de selectie ontbreken opnieuw de namen van Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel. Arjen Robben ontbreekt wegens een kuitblessure.