Bellen met...

De absolute top van het Nederlandse bedrijfsleven lijkt onbereikbaar voor homo’s, blijkt uit onderzoek. Henk Krol, de hoofdredacteur van de Gay Krant, is niet verbaasd.

Het tijdschrift Management Team maakte een rondgang langs de raden van bestuur van 24 fondsen genoteerd aan de AEX, de belangrijkste Nederlandse beursindex. Onder de 125 ondervraagde bestuurders bleek geen enkele homo of lesbienne. Wist u dat er zo’n ‘roze plafond’ bestond?

„Ja. Er zijn genoeg homseksuele managers die aan de weg timmeren. Maar die hebben een eigen bedrijf. In dertig jaar tijd ben ik bij topondernemingen maar één lesbische directrice tegengekomen. En die was er niet eens open over.”

Wat is uw verklaring voor de homovrije raden van bestuur?

„In die kringen wordt naar ‘ons soort mensen’ gezocht, naar kopieën van elkaar. Vroeger veronderstelde men hardop dat homo’s chantabel waren, niet in het sfeertje zouden passen. Ik hoop dat dat nu niet meer de reden is. Die discriminatie gaat vaak onbewust. Ik werd eens uitgenodigd lid te worden van de Lions Club. Na bestudering van de reglementen zei ik: ‘Sorry, ik mag alleen mijn vrouw meenemen naar Lady’s day. Dat lukt mij niet.’ Dat heeft ze aan het denken gezet. Meteen daarna zijn de statuten aangepast. ‘Vrouw’ werd veranderd in ‘partner’.”

Geen homo’s in raden van bestuur. Is dat erg? Het lijken me heel saaie clubs.

„Toen het leger nog ontoegankelijk was voor homo’s werd dat ook gezegd: waarom zou je daar überhaupt in willen? Dat is het punt niet. Belangrijk is dat er niet gediscrimineerd wordt, dat iedereen gelijk is.”

Geen openlijk roze captains of industry, wat zegt dat over Nederland?

„Dat we er nog lang niet zijn met de emancipatie. En dat er voorlopig nog voldoende bestaansrecht is voor de Gay Krant. Waar ik druk mee bezig ben, is om in ons blad een topbestuurder uit de kast te laten komen. Zo’n voorbeeld kan heel belangrijk zijn voor jonge homo’s. Ik dacht vroeger echt dat ik later alleen maar balletdanser of dameskapper kon worden.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens