‘Als onderzoeker zou ik nooit zoveel hebben verdiend’

Net op het verkeerde moment startte Reijer Lenstra het BioPharma Fund in begin 2000. Lenstra, van oorsprong arts, heeft het rendement van dit biotechfonds weten te herstellen.

Hoe komt een dokter terecht in de financiële wereld?

„Ik vond mijn studie Medicijnen te weinig wetenschappelijk. Dus ben ik chemie erbij gaan studeren en ben ik gepromoveerd in de moleculaire biologie. Daarna ben ik bij farmaceuten als Dupont, Glaxo en Merck terechtgekomen. Maar de muren van het lab gingen me benauwen, ik wilde met het grote geheel bezig zijn. Dus ben ik een MBA gaan halen aan Columbia University. Toen ik daarmee klaar was, begon biotech een hype te worden op Wall Street. Ik ben research gaan doen voor zakenbanken en heb daarna een groot technologiefonds voor UBS opgebouwd, waar we veel geld mee hebben verdiend.”

Waarom heeft u een eigen fonds gesticht, helemaal los van de banken?

„Ik was gewoon besmet met de Amerikaanse droom om een eigen bedrijf te beginnen. Om er een Nederlands fonds van te maken, was een idee van toenmalige bankiers van Mees Pierson. Nederland had nog geen biotechfonds. Ik wilde het met hen doen, maar zij gingen weg bij Mees Pierson. Dus ben ik naar de beurs gegaan in 2000, omdat ik al meer dan een jaar voorbereidingen had getroffen. We haalden 200 miljoen op in veertien dagen. Een paar dagen na onze IPO crashten de biotechaandelen in Amerika. In 2002 en 2003 ging het helemaal mis. Alle bedrijven zakten 30 tot 40 procent, terwijl ook nog de dollar wegzakte. Onder Bush is het met biotech niet goed gegaan.”

Wat heeft Bush ermee te maken?

„Hij geeft zoveel geld uit aan oorlog om de oliebelangen veilig te stellen. Maar in technologie wordt niet meer geïnvesteerd. In de periode onder Bush is er geen enkel goede directeur van de Food and Drug Administration (FDA) geweest. Door onzekerheid keuren ze veel minder medicijnen goed. In Europa wordt nu meer goedgekeurd dan in de VS.”

U maakt zo geen reclame om in biotechnologie te investeren.

„We hebben onze beleggingsstrategie erop aangepast. We kijken naar wel vijftien bedrijven, voordat we er in één stappen. Dat doen we voor de lange termijn. En als we denken dat goedkeuring bij de FDA lang gaat duren, stappen we uit.”

Waarom is uw rendement lager dan dat van de index?

„In de index zitten farmaciebedrijven die ook iets aan biotech doen. Wij concentreren ons uitsluitend op biotechbedrijven, daar zijn we een biotechfonds voor. Ook stappen we vooral niet in grote biotechbedrijven als Amgen of Genente. Wij gokken met onze expertise juist op kleine bedrijven.”

U verdient er leuk mee, blijkt uit uw jaarverslag. 1,2 miljoen dollar vorig jaar?

„Dat gaat helaas niet allemaal naar de privébankrekening van de fondsbeheerder. Daar moeten ook onze adviseurs, de salarissen van medewerkers en de kosten van ons kantoor van betaald worden. Maar ik klaag niet. Ik verdien veel meer dan ik als onderzoeker ooit zou hebben verdiend.”

    • Daan van Lent