Ajax loot IK Start, Feyenoord naar Sofia

De vijf Nederlandse clubs in het UEFA Cuptoernooi hebben gisteren in Monte Carlo relatief onbekende tegenstanders geloot. AZ (tegen Kayserispor uit Turkije) en Feyenoord (Lokomotiv Sofia, Bulgarije) spelen op 14 september eerst thuis. Ajax (IK Start, Noorwegen), SC Heerenveen (Vitoria Setubal, Portugal) en FC Groningen (FK Partizan, Servië) beginnen ‘uit’.

IK Start heeft nog weinig ervaring op Europees niveau. De club uit Kristiansand veroverde in 1978 en 1980 de landstitel. Daarna was het ook internationaal lange tijd stil rond de in 1905 opgerichte club. In 2004 promoveerde IK Start naar de Noorse Premier League waarna vorig seizoen achter kampioen Valerenga de tweede plaats werd behaald.

De Noorse ploeg speelt in het verouderde Kristiansand Stadion, dat 16.000 toeschouwers kan bevatten. Op loopafstand van de huidige accommodatie laat IK Start een nieuw stadion bouwen, dat volgend jaar wordt geopend. Het huidige stadion is niet geschikt voor Europees voetbal. De thuiswedstrijd tegen Ajax speelt Start in het stadion van Lilleström, met een capaciteit van 10.000.

IK Start levert aan de Noorse selectie momenteel drie spelers: verdediger Marius Johnsen en middenvelders Kristofer Haestad en Fredrik Strömstad. De Noorse ploeg staat in de competitie na zeventien duels op de zesde plaats.

Lokomotiv Sofia, tegenstander van Feyenoord, eindigde vorig seizoen als vierde in de nationale competitie. Dankzij twee overwinningen op het Israëlische Bnei Yehuda (2-0 en 4-0) plaatste de viervoudig Bulgaarse kampioen zich deze maand voor het hoofdtoernooi van de UEFA Cup. Daarin kwam Lokomotiv in 1996 voor de laatste keer uit.

De tegenstander van AZ is afkomstig uit het toernooi om de Intertoto Cup. Met twee overwinningen op SK Tirana uit Albanië (2-0 en 3-1) plaatste Kayserispor zich voor het hoofdtoernooi. In de Turkse competitie staat de club na drie duels op zes punten.