‘Aanslag op Thaise premier is in scène gezet’

In Thailand is twijfel gerezen over het bericht dat militairen donderdag geprobeerd hebben een aanslag te plegen op premier Thaksin Shinawatra. De om het incident ontslagen generaal Pallop Pinmanee heeft gisteren verklaard dat Thaksin de poging tot aanslag zelf in scène heeft gezet om een politieke tegenstander te beschadigen.

Donderdag werd Pallops voormalige chauffeur luitenant Thawatchai Klinchana gearresteerd nadat hij een paar keer op en neer was gereden langs Thaksins huis in Bangkok. Een bewaker belde de politie, die naar eigen zeggen een bom in Thawatchai’s auto vond die alles in een omtrek van vijftig tot honderd meter verwoest zou hebben.

„Ik denk dat Thaksin de zaak bedacht heeft om mij te beschadigen”, zei Pallop gisteren. „Als ik hem had willen doden was hij niet ontkomen.” Pallop is een bekende van Chamlong Srimuang, een van de leiders van de verkiezingsboycot afgelopen voorjaar. Grote delen van de middenklasse in Bangkok, alsmede veel intellectuelen en enkele officieren riepen toen op tot een boycot omdat zij Thaksin beschuldigden van machtsmisbruik. De premier werd herkozen, maar de verkiezingen werden ongeldig verklaard en moeten op 15 oktober worden overgedaan.

De politie liet donderdag op de televisie de bestanddelen van de bom – onder andere ammoniumnitraat en TNT – zien, maar agenten die ter plekke waren meldden dat er slechts een jerrycan met kunstmest gevonden was.

Thaksin hield gisteren vol dat er een plan voor een aanslag was. „Waarom zou ik het verhaal verzinnen? Als het doorgestoken kaart is kan de politie toch geen verdachte arresteren?” Vier officieren zitten volgens hem achter het plan, maar hij wilde hun namen niet noemen. „Is dit incident echt of vooropgezet?”, kopte het Thaise dagblad Post Today. „Het antwoord ligt bij de vraag wie er van de controverse zal profiteren.” (AP, Reuters)