Aankoopbeleid?

Met het vertrek van Kuijt en Kalou heeft Feyenoord kwaliteit verloren. Fans klagen over het aankoopbeleid. Wat is er mis?

Joop Verschuuren, manager supportersvereniging Feyenoord (eiste in brief aan bestuur herinvesteren van opbrengst verkoop Kuijt/Kalou in selectie): „Er moet niet zomaar wat gekocht worden in de trant van ‘we halen er tien en kijken wel wat er tussen zit’. Als je pretendeert een topclub te zijn, zijn tweederangs spelers Feyenoord onwaardig. Als toppers als Kuijt en Kalou weggaan, verwachten de supporters dat er spelers worden teruggekocht die direct inzetbaar zijn om de club weer op peil te brengen. Feyenoord komt nu kwaliteit te kort. Je moet nog een leider – een routinier – aantrekken en een goalgetter. Probleem is dat spitsen van het niveau Kuijt schaars zijn en een fiks bedrag kosten. En niet alles van de opbrengst van Kuijt en Kalou wordt geïnvesteerd in nieuwe spelers. Een deel gaat naar sanering van de schuldenlast. Dat komt voor ons als een verrassing. Een jaar geleden is ons verteld dat er geen schuld was en Feyenoord wat goeds ging kopen.”

Hans Kraaij, oud-technisch directeur Feyenoord: „Het vertrek van Kuijt en Kalou is een enorme strop. Daarmee vallen veel doelpunten weg. Maar aan het verkoopbeleid kun je weinig doen. Met het geld dat je daarmee binnenhaalt kun je niet altijd gelijkwaardige spelers terughalen. En met een deel van het geld moet Feyenoord gaten dichten. Dan sta je zwak. De markt weet dat Feyenoord dringend op zoek is naar een goede spits. Dan is de prijs er naar. Feyenoord moet zorgen dat ze bij de beste drie van de eredivisie komen. Dat wordt een heel gevecht.”

Paul Foortse, topsportadviseur, supporter Feyenoord: „Feyenoord wordt tot de topdrie gerekend. Maar als je over de afgelopen twintig jaar kijkt naar het aantal landstitels en internationals van Feyenoord, is er toch iets mis geweest met het beleid. Dat doet pijn. Qua aanhang is Feyenoord de grootste club van Nederland. Veel spelers zijn verkeerd ingeschat. Kijk maar naar hoeveel van de gehaalde spelers de afgelopen jaren effectief zijn geweest. Er zijn veel onbekende buitenlanders aangetrokken; die hebben aanpassingsproblemen. Waarom kijk je niet dichterbij in plaats van iemand uit Chili halen? Ik lees al anderhalf jaar dat Bosschaart (gekocht van Utrecht, red.) uit de toon valt, maar hij speelt wekelijks. Er zijn ook goede aankopen gedaan, Kuijt en Castelen. Maar te veel aankopen waren niet goed genoeg voor de ambities van Feyenoord.”

Willem Veenman, oud-voorzitter van Het Legioen: „Het doet pijn als je de club zo ziet afglijden. Je kunt beter minder, maar wel betere spelers halen. Onder Gullit zijn veel spelers gekocht die het niet haalden. Dat kun je niet alleen Gullit verwijten. Daarboven zit een bestuur dat verantwoordelijk is, ook voor het scoutingbeleid. De totale structuur van Feyenoord moet op de schop. De supporters verdienen meer duidelijkheid. Ajax is beursgenoteerd en is veel transparanter. Daar weten supporters precies wat de inkomsten en uitgaven zijn. Feyenoord heeft nu geldproblemen. Logisch als je steeds de Champions League misloopt. Als Lazovic voor zeven miljoen wordt gehaald en voor twee miljoen verkocht, heb je ook een gat. Ze willen nu een topspits halen, maar dat kunnen ze niet betalen. Kluivert lijkt me zo gek nog niet. Zowel hij als Feyenoord zit in de malaise. Maar een oud-Ajacied ligt gevoelig.”

Coen Moulijn, oud-speler Feyenoord: „Begrijpelijk dat de fans teleurgesteld zijn. Ze hadden gehoopt dat voor Kuijt en Kalou hun evenknie zou terugkomen. Dat is niet gebeurd. Een beetje sneu voor Feyenoord. Ze hebben de laatste jaren niet goed gespeeld. Het aankoopbeleid was niet best. Onder Gullit zijn veel spelers gekocht die het niet gehaald hebben. Het is beter een paar toppers te kopen, maar dat valt niet mee. Als Feyenoord dit jaar bij de eerste drie eindigt, vind ik het mooi.”

Chris Woerts, commercieel directeur Feyenoord: „In het aankoopbeleid van Feyenoord moet kwaliteit voor kwantiteit gaan. We streven naar een kleinere, maar kwalitatief sterkere selectie dan in het verleden.”

    • Pieter de Vries