www.mulisch.nl

Dolen door Harry's geest

It’s an oldie but a goodie – om met de Jan & Dean te spreken. Op 14 maart 2000, Boekenbalavond, werd Harry Mulisch’ website Het nieuwe lichaam gelanceerd. De site is een uitgebreide viering van de mens, de schrijver en het product Harry Mulisch. Een ouderwetse point-and-click adventure game, zonder de raadseltjes die de entree naar het volgende level blokkeren. In een verlaten kasteel kan de bezoeker op zoek naar fragmenten-Mulisch. Fragmenten uit beroemde en minder beroemde boeken, fragmenten van recensies, ingescande stukjes manuscript, uitspraken over zijn boeken en over zichzelf, foto’s en filmpjes. Für Liebhaber, dat wel: de site is zo ambitieus van opzet, dat verdwalen welhaast onontkoombaar is. Dat was ook de bedoeling van de makers Saal en Gebski, die destijds in deze krant zeiden: “Het moest een tocht door Harry’s geest worden, vergelijkbaar met de manier waarop hij denkt.” Na een tijdje voyeuristisch point-and-click gaat Mulisch’ geest wel een beetje vervelen. Voor minder, maar gerichter informatie is er het (inofficiële) www.harrymulisch.com.