Winkels: misbruik Philips bij spaarlamp

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) dient volgende week een klacht in bij mededingingsautoriteit NMa tegen elektronicabedrijf Philips. Philips „maakt misbruik van zijn economische machtspositie op gebied van spaarlampen”, zegt secretaris P. Walraven van de brancheorganisatie.

Via een eigen inzamelsysteem zou Philips sinds afgelopen najaar een te hoge verwijderingsbijdrage (30 cent) aan winkels opleggen. Daardoor worden goedkopere lampen relatief te duur, stelt RND. Spaarlampen zijn al te koop voor 1,50 euro. Winkels kunnen de bijdrage bij klanten in rekening brengen.

Als alternatief heeft RND een eigen inzamelsysteem bedacht en voorgelegd aan het ministerie van VROM. In dat systeem zou de verwijderingbijdrage 3 cent bedragen, verwacht Walraven. Hij denkt dat staatssecretaris Van Geel volgende maand een besluit neemt over het RND-voorstel. Als Van Geel instemt, kan dit alternatieve systeem 1 december in werking treden.

Walraven schat dat Philips en Siemens-dochter Osram, die met de Nederlanders samenwerken in het inzamelsysteem LightRec, minimaal de helft van de markt voor spaarlampenmarkt in Nederland in handen hebben.

RND stelt dat LightRec door de hoge verwijderingsbijdrage nu al een relatief hoge financiële reserve heeft opgebouwd, omdat de werkelijke verwerkingskosten lager zijn. LightRec zou overwegen de bijdrage aan te passen.

Stichting LightRec was vanochtend onbereikbaar voor commentaar.