‘Wij willen geen lagere kasten op de universiteit!’

Studenten duiken weg voor een waterkanon en traangas tijdens een demonstratie in de straten van de Indiase hoofdstad New Delhi. De politie probeerde gisteren het protest neer te slaan van honderden studenten geneeskunde voor het Hooggerechtshof. Zij eisten een oordeel van de rechters over de plannen van de Indiase regering om op de universiteiten meer plaatsen ter beschikking te stellen aan studenten uit lagere kasten. De studenten uit hogere kasten vrezen voor hun positie als de regering de mogelijkheid schept voor lage kasten om via studie te stijgen op de maatschappelijk ladder. De regering wil in plaats van 22,5 procent van de studieplaatsen op medische en technische scholen, 49,5 procent van de plaatsen beschikbaar stellen aan de lage kasten.

De Indiase samenleving is opgebouwd uit sociale klassen, van de hoge Brahmin kaste tot de laagste kaste, de ‘onaanraakbaren’. Van de 1 miljard inwoners van India behoort 77 procent tot een lage kaste. (Reuters)