Vierkant ei

Bij jou thuis kookt vast je vader of je moeder, maar je kunt het zelf ook. Lekkere gerechten waarbij je mag knoeien. Hoe je die maakt, leer je van Menno. Om te beginnen: vierkant ei

Vierkant ei foto Menno Steketee Steketee, Menno

Over vogeleieren is goed nagedacht. Het zijn een soort wachtkamers, waarin de vogels ter grootte van een speldenknop veilig groter kunnen worden. Wanneer ze zo groot zijn als een kuiken, pikken ze de schaal open en stappen de wijde wereld in. Om te groeien eten die vogeltjes gewoon de inhoud van het ei op. En wij kunnen die inhoud ook eten. Dan kan rauw, maar bakken of koken is makkelijker. Een gekookt of gebakken ei kun je op een boterham leggen. Een rauw ei smeert lastig.

Achter het koken van een ei zit een hele wetenschap. Het wit van het ei en de gele dooier bestaan uit een mengsel van water en lange, opgerolde moleculen van eiwit – daar komt vast het woord ‘eiwit’ van. Voor het blote oog zijn die moleculen onzichtbaar. Bij een temperatuur van boven de, ongeveer, vijftig graden ontrollen die lange eiwitmoleculen zich, waardoor dat nattige eiwit hard en sneeuwwit wordt. Om een ei te koken hoef je dus geen kokend water te hebben, als het maar warm is.

In kookboeken wordt altijd gewaarschuwd tegen het koken van een ei in de magnetron. Terecht: het vocht in de eischaal gaat koken en dan ontploft het ei. Dat geeft een bende. En toch kun je in de magnetron eieren bereiden. Sterker, de magnetron maakt dat je als kok eindelijk eens kunt ontsnappen aan die eeuwige eivormige eitjes.

Als je een ei in een ingevette vorm giet en die in de magnetron zet, kun je een ei in elke vorm krijgen: vierkante eieren, paashaas-, en kerstklok-eieren, enzovoorts. Maar je kunt een ei ook in een uitgeholde tomaat doen. Aangezien het om een kruising tussen koken en bakken gaat, zou dit een gekakken of gebookt ei moeten heten.

Wat je nodig hebt:

ei

vuurvaste vorm naar keuze, vierkant, of rond als een koffiekopje, of een uitgeholde tomaat

olie

zout

peper

Houd het ei tussen duim, wijsvinger en middelvinger vast, alsof je een steen wilt gooien. Oefen dit even op de ochtend dat de werkster komt, want dat scheelt een hoop opruimen.

Vet een koffiekopje in met olie, olijfolie of boter. Tik de eischaal op de rand van het kopje kapot en laat de inhoud erin lopen. Zet in de magnetron en laat deze veertig seconden op 600 Watt knetteren. Niet langer, want dan wil het ei nog wel eens ontploffen. Keer het kopje op een bord om en strooi zout en peper. Werkt ook goed met geklutst ei. Een uitgeholde tomaat moet iets langer.

Menno Steketee

●▶Weet je ook een lekker vies recept? Stuur het naar kinderpagina@nrc.nl