Vanaf morgen niet meer: Japanse tingeldingen

Vanaf morgen niet meer: Japanse tingeldingen what’s next • exit

Gek word ik er van. Japanse tingeldingen. Wind xylofonen. Of zoals de officieel benaming klinkt: Wind Chimes. Zes metalen buisjes aan een houten schijfje. Dit hangt dan aan een balkon en maakt een new-age-achtig-tingel-geluidje op het ritme van de wind. Rustgevend? Irritatieopwekkend!

Het geluid van de tingeldingen is luid en draagt zo ver. Ik heb ‘mijn’ Japanse tingelding nog niet kunnen lokaliseren. Ik hoor ’m maar zie ’m niet. Al maanden speur ik alle omringende balkons af. Ik kijk achterdochtig omhoog en achterom. Nog niet gevonden.

Ben ik een zeikwijf aan het worden? Ik vroeg het mijn zuster. Wat bleek? Ook een van haar buren heeft een Japans tingelding. En ook haar grens van onverdraagzaamheid is bereikt. Er zijn meer mensen die de tingeldingen niet uitkunnen staan. Dat sterkte me.

Ik denk dat ik een strenge doch vriendelijke brief ga opstellen om mijn probleem uit te leggen. Het Japanse tingelding hoeft niet weg, ik wil niet te intolerant lijken. Ik wil de eigenaar van mijn tingelding alleen een vraag stellen:

‘Heeft u nog elke avond plezier aan het getingel? Dus het is gezellig en rustgevend? Wat fijn voor u, geniet er van.

Maar als dit niet het geval is, of als u het getingel niet meer hoort, of vergeten was dat u een tingelding aan het balkon heeft hangen, wilt u dan aub overwegen het tingelding te verwijderen?

Want het getingel stoort mij, ik hou niet van het geluid en het is er áltijd. Ik vraag u niet het ding weg te halen, ik wil u er slechts op wijzen het geluid voor sommige buren echt onuitstaanbaar is.’

Zoiets zou ik schrijven.

Ik ga de brief honderd keer kopiëren en in de brievenbussen van al mijn buren doen.

En met al die anderen die ook slachtoffer zijn van Japanse tingeldingen van hun buren kunnen we de ‘Club ter bewustwording van het storende geluid van de Japanse tingeldingen’ beginnen.

En aan mijn buren: als u uw tingelding weghaalt koop ik een ‘dream-catcher’ voor u. Voor op de lege plaats op uw balkon. Ook lekker new-age maar ook lekker stil.

Irritaties waar vanaf morgen een eind aan moet komen? Mail naar next@nrc.nl

    • Marike Knaapen