UPC moet gegevens abonnee afstaan

Internetaanbieder UPC moet de naam en het woonadres van een abonnee opgeven aan de auteursrechtenorganisatie Brein. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam gisteren bepaald.

UPC gaat niet in hoger beroep tegen het vonnis.

Brein stapte naar de rechter omdat UPC weigerde de persoonsgegevens te onthullen van een klant, die grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermde films, tv-series, muziek, games en software had aangeboden via het uitwisselingsnetwerk ‘Dikke Donder’. Op last van de rechter werd deze site in februari al uit de lucht gehaald.

De rechter heeft nu geoordeeld dat de klant die „op enorme schaal” bestanden ter beschikking heeft gesteld, daarbij inbreuk heeft gemaakt op de auteursrechten van de rechthebbenden. Volgens de rechter moeten aanbieders zoals UPC gegevens van hun klanten verstrekken als voldoende duidelijk is dat zij inbreuk maken op het auteursrecht. Bovendien dient vrijwel zeker te zijn dat de abonnee ook daadwerkelijk degene is die de overtreding heeft begaan.

Een woordvoerder van UPC stelt dat het bedrijf in dit specifieke geval de persoonsgegevens heeft afgestaan, maar dat het niet zonder meer altijd gegevens zal verstrekken. „Elk geval zullen wij opnieuw beoordelen.”

Volgens de rechter weegt het optreden tegen onrechtmatig handelen in dit geval zwaarder dan de privacy van de consument.

De digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom hoopt dat internetaanbieders na deze uitspraak terughoudend blijven in het afstaan van klantgegevens. „De vraag is of zij een goede afweging kunnen maken tussen het privacy van de klant en het belang van de auteursrechthebbenden”, zegt Joris van Hoboken namens Bits of Freedom. „We hopen dat providers die afweging ook in de toekomst aan de rechter overlaten. Anders komt de privacy van internetgebruikers in het geding.”

De stichting Brein noemt het vonnis „goed nieuws voor artiesten, filmmakers, muzikanten en componisten die op internet op legale wijze hun brood willen verdienen.”