Topman drogistketen Kruidvat weg ‘om vaker bij gezin te zijn’

Topman J. Schreiber van drogisterijwinkelketen Kruidvat vertrekt volgende week. Inclusief de formules Trekpleister en ICI Paris XL leidde hij in Nederland 990 winkels. Hij was ook de hoogste baas bij 3.000 andere vestigingen van AS Watson in Europa. AS Watson is de detailhandelstak van conglomeraat Hutchison Whampoa uit Hongkong.

Dat bevestigt een Kruidvat-woordvoerder. Gisteren heeft het personeel afscheid van hem genomen. Schreiber is benoemd in de raad van bestuur van Shoppers Drug Mart, met 1.000 winkels de grootste drogistketen in Canada.

Kruidvat stelt dat Schreiber verrekt om „persoonlijke redenen”. Hij zou vier van de vijf werkdagen in het vliegtuig zitten en vrouw en kinderen te weinig zien. „Schreiber gaat nu in Toronto wonen, op tien minuten reizen van zijn kantoor”, aldus de woordvoerder. De woordvoerder ontkent dat Schreiber uit onvrede over de resultaten weggaat. Het inkoopmanagement bestelt vaak te veel producten uit het Verre Oosten, die soms met grote kortingen moeten worden verkocht. Schreiber erkende vorig jaar in een gesprek met deze krant dat hij dat als het grootste probleem zag. „We zijn te hard gegaan”, zei Schreiber toen. „Het is moeilijk die goederenstromen te beheersen. Er zit een limiet aan het percentage branchevreemde producten in de winkels en die limiet hebben we nu bereikt.”

Het bedrijf ligt ook regelmatig in de clinch met vakbonden over het personeelsbeleid. De Duitser zou het concern autoritair leiden. Bovendien is onlangs een uitgebreide proef met een nieuwe formule, Savers, zonder succes beëindigd. Alle veertig winkels worden sinds deze zomer omgebouwd tot Kruidvat of Trekpleister.

AS Watson is onder leiding van Schreiber sterk gegroeid. Dit jaar kreeg het concern er in Nederland tot nu toe 97 vestigingen bij, waarvan de meeste een Kruidvat.

AS Watson brengt de leiding in september onder in een nieuwe structuur. Directeur G. van Breen van Kruidvat Benelux wordt baas van AS Watson Benelux.

    • Frits Baltesen