Tom Cruise weg bij Paramount

Tom Cruise vorig jaar bij Jay Leno. Foto Paul Drinkwater/NBC BURBANK, CA - JUNE 8: In this handout photo provided by NBC, actor Tom Cruise (L) stands on the couch during an interview on "The Tonight Show with Jay Leno" June 8, 2005 in Burbank, California. When asked about his relationship with actress Katie Holmes, Cruise said he is "looking forward to traveling, scuba diving and spending the rest of his life with her." (Photo by Paul Drinkwater/NBC via Getty Images) *** Local Caption *** Tom Cruise;Jay Leno Getty Images/AFP

Tom Cruise is aan de dijk gezet door Paramount. Volgens Sumner Redstone, voorzitter van Viacom, het entertainmentimperium waar Paramount deel van uitmaakt, is het gedrag van de acteur onacceptabel.

Met name Cruise’ gedrag buiten de studio is reden voor de breuk met de productiemaatschappij. Dat zei Redstone gisteren tegen The Wall Street Journal. ,,Hoeveel we persoonlijk ook van hem houden, we menen dat het verkeerd is om de deal te vernieuwen.” Vooral een optreden van Cruise in de talkshow van Oprah Winfrey, waarin de ster springend en schreeuwend op de bank zijn liefde voor actrice Katie Holmes verklaarde, heeft kwaad bloed gezet, evenals zijn openbare uitlatingen over de Scientology kerk, waar Cruise het beroemdste lid van is.

Cruise kwam al eerder in aanvaring met actrice Brooke Shields, die een postnatale depressie met medicijnen had laten behandelen. Volgens Cruise bestaan postnatale depressies niet. De ster meent dat medicijnen überhaupt niet tegen psychologische aandoeningen helpen. Cruise’ gedrag zou volgens Paramount de verkoop van bioscoopkaartjes voor zijn films hebben doen dalen. Geschat wordt dat Paramount alleen al bij Mission Impossible III tussen de 100 en 150 miljoen dollar misliep. Volgens een opiniepeiling van de Amerikaanse krant USA Today zou Cruises populariteit gedaald zijn en hebben veel respondenten een ongunstige indruk van hem. De geboorte van zijn dochter Suri bracht daar geen verandering in. Suri is, anders dan de baby van Brad Pitt en Angelina Jolie, niet in het openbaar vertoond en ook nog niet in de roddelbladen verschenen.

Toch leveren de films van Cruise nog steeds veel geld op: 546 miljoen dollar voor Mission Impossible II en 400 miljoen voor Mission Impossible III. Paramount Pictures en CAA, de productiemaatschappij van Cruise, werkten veertien jaar samen. Behalve de Mission Impossible-reeks maakte Cruise voor Paramount ook Vanilla Sky en War of the Worlds. Volgens het contract met Paramount kregen Cruise en zijn zakenpartner Paula Wagner elk jaar tien miljoen dollar om nieuwe films te ontwikkelen en hielden ze kantoor op het studioterrein. Cruise heeft nog geen commentaar op de zaak gegeven. Zakenpartner Wagner zegt zelf de gesprekken over voortzetting van de samenwerking met Paramount te hebben afgebroken omdat ze middels onafhankelijke financiers voor meerdere studio’s willen gaan werken. Wagner noemde de opmerkingen van Redstone „ongehoord” en „onzakelijk.’’