Tom boy, maar nu met roze glitternagellak

Rockgroep Bettie Serveert, genoemd naar een boek over tennisspeelster Betty Stöve, viert op 8 september het vijftienjarig bestaan met een bijzonder optreden in Paradiso. Zangeres en gitariste Carol van Dijk is een rock chick die cheeseburgers prefereert boven theater en ballet.

Carol van Dijk foto Lex van Rossen BETTIE SERVEERT: CAROL VAN DIJK T.A.V. MUZIEKREDAKTIE FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Is een rockgroep na vijftien jaar niet voorbij de uiterste verkoopdatum?

„Wij zijn nog even kinderlijk nieuwsgierig als vroeger! We wisten helemaal niet dat we al zo lang bestaan. Toen iemand ons erop wees vonden we het tijd voor een feestje. In Paradiso speelt onze oude drummer Berend Dubbe een paar nummers mee. Daarnaast houdt de fanclub een enquête op internet, om favoriete liedjes te inventariseren.”

Waar speel je liever: in een rokerige rockclub of een pluchen theater?

„Gelukkig doen we het allebei. Na een rondje in het clubcircuit wil je weer eens wat rustiger spelen. Maar na een paar van die zachte optredens snakken we naar onze distortion-pedalen.”

In de loop der jaren veranderde je van een indiechick in een glamourpoes. Ben je deskundig gerestyled?

„Welnee. Als het licht op de foto maar goed valt. Glitterdingen vond ik altijd al leuk, maar vroeger had ik het lef niet om ze aan te trekken. Ik ben nog steeds die Tom boy uit het gelijknamige nummer van onze eerste cd, maar dan met roze glitternagellak. Vroeger op de zandvlaktes van onze nieuwbouwwijk was ik goed in fikkie stoken, tenten bouwen, kattenkwaad uithalen.”

Mick Jagger is 63, Iggy Pop 59. Zie je jezelf op die leeftijd nog op het podium staan?

„Als het aan mij ligt wel. Maar het publiek bepaalt uiteindelijk of het zin heeft om door te gaan. Muziek is er voor mij altijd geweest en zal er altijd zijn. Het rebelse, het tegendraadse van rock’n’roll bevalt me. Als je in een rockband zit is het onvermijdelijk dat je tot de buitenstaanders behoort. ”

Bettie Serveert: cd Bare Stripped Naked (PIAS), jubileumconcert 8/9 Paradiso, Amsterdam. www.bettieserveert.com

    • Jan Vollaard