Terroristen? Nee, oproerkraaiers!

Een vliegtuig keerde terug naar Schiphol omdat twaalf mannen verontrustend gedrag vertoonden.

Volgens medepassagiers waren ze alleen irritant.

Het toestel van Northwest Airlines dat woensdag terugkeerde naar Schiphol. Foto Reuters A Northwest Airlines DC 10 is parked at E pier of Schiphol Airport in the Netherlands August 23, 2006. The plane bound for Mumbai was turned back to Amsterdam's Schiphol airport on Wednesday accompanied by Dutch fighter planes due to worrying passenger behaviour, officials said. REUTERS/Marco de Swart (NETHERLANDS) REUTERS

Simon Balakrishwan (43) uit India zit niet in Mumbai maar in het Sheraton hotel op Schiphol. Hij zat in het vliegtuig van Northwest Airlines dat woensdag op verzoek van de gezagvoerder kort na het opstijgen naar Schiphol terugkeerde omdat twaalf passagiers zich opvallend gedroegen. „Ik dacht dat de mannen een vrijgezellenfeest vierden”, zegt de Indiër.

Vlak voor vertrek kwam het groepje mannen binnen en ging in de middelste rij redelijk voorin het vliegtuig zitten. De mannen waren volgens Balakrishwan „luidruchtig” en ze wisselden hun mobiele telefoons uit.

Ze luisterden niet naar de veiligheidsinstructie en bleven maar rondlopen, ook toen het lichtje brandde dat de veiligheidsriemen vast moesten. „Nadat het vliegtuig was opgestegen ging er een mobiele telefoon af en begonnen de mannen te juichen”, vertelt Balakrishwan. „Er werden steeds plastic zakken uitgewisseld waar ze in keken en dan moesten ze steeds lachen. Irritante passagiers.”

Twee gewapende Amerikaanse air marshals maakten een andere inschatting. De luchtvaartagenten, die in burgerkleding meereisden, gingen samen met het cabinepersoneel bij de mannen staan. Ondertussen had de Amerikaanse gezagvoerder de koers verlegd naar Schiphol.

Later hoorde Balakrishwan dat ze op dat moment boven Duitsland waren. „De gezagvoerder zei dat we de instructies van de air marshals moesten opvolgen. We moesten rechtop in onze stoelen zitten – tafeltje ingeklapt, de veiligheidsriemen vast en niet naar het toilet.”

Meghna Chadhwy zat, met enkele familieleden, in het toestel. Zij en haar man vinden ook dat de mannen „zich vreemd gedroegen”. Ze praatten „ongelooflijk luid”. „Het waren irritante mannen.” Terroristen? „Nee daar geloof ik niets van. Een echte terrorist gaat toch niet waar iedereen bij is staan bellen?” Ook het luidruchtige gedrag doet haar vermoeden dat het gewoon „oproerkraaiers” waren.

Oproerkraaiers of niet, de groep mannen werd wel „omsingeld” door bemanningsleden, zegt Meghna Chadhwy. „Daarna hielden ze hun mond.” Eenmaal geland werden de verdachten gearresteerd door de marechaussee. Op Schiphol bleek dat hun toestel was geëscorteerd door twee F-16’s. „Toen schrok ik wel even.”

    • Cees Banning Jaus Müller