Terreurverdachten aangeklaagd

Een Deense officier van justitie heeft vier jonge moslims aangeklaagd wegens hulp bij het voorbereiden van een terroristische aanslag ergens in Europa. Ze zouden hebben geholpen bij het bemachtigen van wapens en explosieven.

In dezelfde zaak zijn in Bosnië eerder al vijf verdachten aangeklaagd, van wie er twee bezig zouden zijn geweest met het maken van een bom waarmee ze een niet nader bekend Europees doel wilden aanvallen. Ook in Groot-Brittannië zitten drie verdachten vast in dezelfde zaak.

De verdachten, in de leeftijd van 17 tot 21 jaar, ontkennen iedere betrokkenheid. De Deense justitie heeft hun identiteit niet openbaar gemaakt. Zeker een van hen heeft de Deense nationaliteit, de anderen zouden in ieder geval al vele jaren in Denemarken hebben geleefd. Alle vier zouden ze oorspronkelijk uit het Midden-oosten afkomstig zijn.

De vier, die deel uitmaakten van een groep van zeven van wie er drie inmiddels zijn vrijgelaten, werden op 27 oktober vorig jaar gearresteerd na een tip van de Bosnische politie.

Na het afluisteren van hun telefoons bleek dat zij contact hadden gehad met de hoofdverdachten in de zaak, de uit Bosnië afkomstige 19-jarige Mirsad Bektasevic, die de Zweedse nationaliteit heeft, en de Turk Cesur Abdulkadir die al jaren in Denemarken woont, en eveneens in Bosnië werd gearresteerd. De Bosnische politie vond bij hun arrestatie onder andere 30 kilo explosieven en iets wat mogelijk een ‘zelfmoordriem’ was.

Denemarken heeft zijn anti-terreurwetgeving in 2002 aangescherpt, naar aanleiding van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Volgens die wetten is ook het aanzetten tot terreurdaden strafbaar. (AP, BBC)