Terreurdreiging tast de winst van Schiphol aan

De inkomsten van de luchthaven Schiphol uit taxfree-winkels dalen door de beperking op handbagage in vliegtuigen. Schiphol onderzoekt met de Amerikaanse autoriteiten of die kan worden versoepeld. Dat heeft de luchthaven gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Sinds de verijdelde aanslagen eerder deze maand in het Verenigd Koninkrijk mogen vloeibare artikelen niet meer als handbagage meegenomen worden op vluchten met Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en op vluchten naar de Verenigde Staten.

Schiphol heeft financieel op verschillende manieren last van aangescherpte terreurbestrijding. De door de overheid opgelegde beveiligingsmaatregelen stegen in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna een vijfde naar 98 miljoen euro. Schiphol pleit al langer voor een groter aandeel van de overheid in deze kosten. In het buitenland betalen overheden vaak meer mee aan beveiliging op luchthavens, weet de luchthaven.

De winst van Schiphol kwam 8 procent hoger uit op 88 miljoen euro, doordat het vastgoedbezit meer waard werd. Zonder deze ‘papieren’ winsten daalde de winst van Schiphol fractioneel.

President-directeur Gerlach Cerfontaine toonde zich gisteren tevreden over het resultaat. Hij handhaaft de prognose dat de winst, exclusief bijzondere posten, dit jaar op hetzelfde niveau zal uitkomen als vorig jaar.

Het aantal passagiers dat van de luchthavens van Schiphol gebruikmaakte (inclusief Rotterdam en Eindhoven) groeide met 4,4 procent naar 22,6 miljoen. Voor het hele jaar rekent Schiphol op een groei van 4,2 procent.

Passagiers gaven meer geld uit op de luchthavens aan bijvoorbeeld eten, drinken, parfum en alcohol. De divisie die de winkels, horeca en parkeerplaatsen exploiteert is de belangrijkste winstmaker van Schiphol.