Televisie Voorkeur

actualiteiten

Twee vandaag. Aandacht voor het partijprogramma van de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders die vooral mensen ‘uit de praktijk’ op zijn verkiezingslijst heeft staan zoals architecte Fleur Agema en politieagent Hero Brinkman uit Amsterdam. Verder een reportage over de toenemende belangstelling voor regiosoaps. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Het slot van een tweeluik over de Canadese hulpverleners John Bridle en Paula Callahan. Ze trokken van brandhaard naar brandhaard om mensen in nood te helpen. Wat hebben al die jaren in de meest barre omstandigheden met hen gedaan? Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprekken met Kamerlid Geert Wilders over het programma van zijn Partij voor de Vrijheid en met Alexander Rinnooy Kan, sinds deze maand voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Ned.3, 22.20-22.45u.

informatief

Himalaya with Michael Palin: Leaping tigers. Vijfde deel van een 6-delige serie waarin Michael Palin de Himalaya over de hele lengte van het gebergte volgt. Vanavond ontmoet hij onder anderen de Dalai Lama en de koninklijke familie in Bhutan. Ned.1, 17.35-18.30u.

Trust me... I’m an economist: Shopping. Tweede deel van een serie waarin econoom Tim Harford economische principes toepast op ons dagelijks leven. Vanavond gaat het om winkelen. Grote bedrijven gebruiken het koopgedrag van winkelende mensen als economisch laboratorium. Met welke strategieën probeert men ons te verleiden? BBC2, 20.00-20.30u.

Riddles of the dead: Diagnosing Darwin. Aflevering in serie gedramatiseerde documentaires belicht de Britse natuuronderzoeker en grondlegger van de evolutietheorie Charles Darwin. Hij was groot deel van z’n leven chronisch ziek. Mogelijk viel hij ten prooi aan z’n eigen neurosen, maar dr. Rob McCall denkt dat hij werd geveld door een ziekte tijdens z’n reis op het marineonderzoekschip de Beagle. National Geographic, 21.00-22.00u.

Shock doc: Vetzakken in Amerika. Overgewicht is een groot probleem in de Amerikaanse staat Texas. De afgelopen paar jaar voerde Houston de lijst aan van steden waar de dikste mensen wonen. Een ongelooflijk aantal inwoners kampt met overgewicht. Een derde van de mensen in Houston is gevaarlijk dik. Hoe komt het dat de Texanen zo dik zijn geworden? RTL5, 22.30-23.30u.

praatprogramma

Jong: Ik ben nog geen anderhalve meter. Presentator Manuel Venderbosch praat met Annet en Gerard die achondroplasie hebben en daardoor altijd klein blijven. Ze vertellen hoe het is als je klein bent en altijd wordt nagekeken op straat. Ned.1, 19.30-20.00u.

amusement

Zomeravondcafé. Laatste uitzending van de serie zomeruitzendingen met vanavond aandacht voor het Nederlandse lied. Met gasten als zangers Jan Smit, Dries Roelvink en ex-jurylid bij Idols Jerney Kaagman. Ned.2, 19.30-20.30u.

The comedy factory. Jörgen Raymann presenteert de drie stand-up comedians Jason Good uit Amerika, Jocelyn Lee uit Engeland en de Nederlander Jim Speelman. Ned.3, 20.00-20.30u.

De vloer op. In deze achtste aflevering van een negendelige serie improviseren de acteurs Pierre Bokma, Jacob Derwig, Saskia Temmink, Mahammed Azaay en Carly Wijs op thema’s als dagelijks op een bankje zitten, het mooiste meisje van de klas en mensen met beperkingen. Ned.3, 22.45-23.15u.

muziek

Uitmarkt 2006 – De opening. Feestelijke opening van het nieuwe culturele seizoen met optredens van de bigband The New Cool Collective, Willeke Alberti, hiphopduo The Opposites, violiste Liza Ferschtmann, de ritmisch explosieve Blue Man Group, de cast van de musical Grease, gospelzangeres Michelle David en singer-songwriter Daniel Samkalden. Presentator is cabaretier Dolf Jansen. Ned.3, 20.30-22.00u.

sport

Eredivisie live. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Roda JC tegen ADO Den Haag, uit de eredivisie. Commentaar van Leo Driessen en Wim Kieft. RTL7, 19.15-20.20u.

Golden League Brussel. Verslag van de atletiekwedstrijden in de Van Damme Memorial in het Koning Boudewijn-stadion in Brussel met onder anderen de wereldrecordhouder op de 100 meter Asafa Powell. Zijn wens is zijn recordtijd van 9,77 seconden te verbeteren. België 2 (Canvas), 19.30-22.05u.

UEFA Super Cup. Na een voorbeschouwing om 20.45 een rechtstreeks verslag uit Monaco van de finalewedstrijd om de Europese Super Cup tussen de twee Spaanse clubs Barcelona en Sevilla. Na afloop een analyse van de wedstrijd. RTL7, 20.20-22.45u.

Sportjournaal. Extra lang bulletin met veel aandacht voor de Golden League in Brussel en reacties van Nederlandse clubs op de loting voor de UEFA CUup, WK Roeien in Eton (Engeland) en de Wereldruiterspelen in Aken. Ned.2, 22.30-23.55u.