Stukje karton van drieduizend euro

David Booij (12) is Nederlands Kampioen Pokémon. Afgelopen week werd hij tweede op het Wereldkampioenschap Pokémon dat werd gehouden in Los Angeles.

David Booij met de oorkonde die hij kreeg als Nederlands Pokémon-kampioen Nederland - Assen - ( Drenthe ) - 24-08-2006 David Booy , 2 e geworden tijdens de WK Pokemon te Los Angeles. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

„Ik ben vier jaar geleden begonnen met Pokémon-kaarten kopen”, vertelt David. „Toen kwam ik in Plok, een winkeltje in Assen.” De eigenaar van de winkel vertelde dat er in de kelder elke zaterdag toernooitjes gespeeld werden. David besloot er te gaan kijken. „Daar kreeg ik de regels door”, zegt David. „Die leerde ik beetje bij beetje van mijn vriendje Trevor.”

Pokémon is een ruilkaartenspel. Je moet zoveel mogelijk kaarten verzamelen. Je pakt ze af van je tegenstander als je een duel wint. Dat doe je binnen een vastgestelde tijd. Diegene die aan het eind de meeste kaarten heeft, wint. Er zijn verschillende soorten kaarten: Pokémon-, energie-, ontwikkelings- en trainerkaarten. De een is makkelijker te pakken dan de ander.

Pokémon-regels zijn lastig. Veel Pokémon-spelers kennen ze niet helemaal en spelen een duel zoals zij denken dat het hoort. „Dat komt omdat de kaarten in het Engels zijn geschreven”, zegt David. „In een basisdeck zit een regelboekje. Dat moet je eerst vertalen. Zo leer je hoe je kaarten kan combineren.”

Daarbij komt dat het spel zich steeds verder ontwikkelt. „Er komen elk jaar nieuwe kaarten uit. De makers halen dan vier kaarten uit het spel en doen er vier nieuwe bij. Eigenlijk is dat sneaky, want je moet blijven kopen. Maar het maakt het spel toch ook weer interessant.”

Inmiddels weet David zoveel van Pokémon dat hij de kaarten wel kan dromen. „Op het WK moest ik tegen een Japanner. Die had kaarten met Japanse tekens. Gelukkig kon ik aan de plaatjes zien welke wezens hij speelde. De Japanners zijn heel goed. Pokémon komt daar ook vandaan.” Japanners zijn de enige die niet met een dobbelsteen gooien, maar met een munt. „Tijdens het WK mogen zij dat ook doen. Als ze de munt werpen, moet hij wel minstens drie keer op zijn kant draaien voordat hij kop of munt slaat, anders geldt het niet. Maar verder spelen zij het spel volgens de regels die gelden.”

De prijs die David won voor een tweede plaats op het WK is een speciale pokémon-kaart waar er maar drie van zijn op de hele wereld. „Hij staat bij mijn bed. Ik twijfel nog of ik hem ga verkopen. Hij is drieduizend euro waard. Raar hè, voor zo’n stukje karton.” De kaart is zeker niet zijn lievelingskaart. Want dat is de kaart waarmee David op het NK en het WK speelde en die hij beschouwt als zijn mascotte. „Dat is Flareon. Hij staat voor vuur en daar houd ik van.”

David weet nu al dat hij deel zal nemen aan het WK 2007, dat wordt gehouden op Hawaï. Maar voorlopig speelt hij ook zo af en toe als vanouds in de kelder van Plok.

Jitka Buschman

●▶David raadt je aan te kijken op www.pokemon-paradijs.com als je meer over spelregels te weten wilt komen