Rechter Amsterdam: UPC moet gegevens abonnee afstaan

Amsterdam. UPC, moederbedrijf van internetaanbieder Chello, moet de naam en het adres van een abonnee bekendmaken aan auteursrechtenorganisatie Brein. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam gisteren bepaald. Brein had de rechter ingeschakeld omdat UPC weigerde de gegevens van een klant af te staan. Deze bood grote hoeveelheden films, muziek en software aan op een website. Met de hulp van een deurwaarder werd de site in februari uit de lucht gehaald.

De rechter oordeelt nu dat serviceproviders zoals Chello de gevraagde gegevens moeten verstrekken als sprake is van ”inbreukmakend (onrechtmatig) handelen” van abonnees. Bovendien moet duidelijk zijn dat de abonnee ook daadwerkelijk degene is die de wet overtreedt. Volgens de rechter kan het zo zijn dat de privacy van iemand moet wijken om tegen onrechtmatig handelen op te treden. Die criteria zijn in dit geval van toepassing, aldus de rechter. Brein verloor eerder een rechtszaak tegen vijf grote providers, waaronder Chello, om de gegevens van 45 gebruikers van Kazaa. Het kort geding was een nieuwe poging.