Ramses II krijgt nieuwe standplaats

Ramses II krijgt nieuwe standplaats Kairo, 25 aug. Het meer dan 3.200 jaar oude standbeeld van de Egyptische farao Ramses II arriveert bij de grote pyramides van Gizeh waar het een nieuwe plaats krijgt. Het 100 ton wegende, elf meter hoge granieten standbeeld stond sinds het begin van de jaren vijftig in Kairo op het Ramsesplein, maar daar had het te lijden onder de uitlaatgassen en andere milieubedreigingen. Na jaren van controverse over de juiste plaats voor Ramses II werd het vandaag naar zijn nieuwe standplaats overgebracht. Het konvooi, beschermd door 1.500 militairen, vertrok midden in de nacht uit het centrum van Kairo, en arriveerde ongeveer elf uur later op zijn bestemming. Ramses II regeerde van 1304 tot 1237 voor Chr. en zou in 1225 op 90-jarige leeftijd zijn overleden. Zijn standbeeld werd in 1882 ontdekt in een tempel in Memphis. Foto AFP The massive statue of Ramses II passes close to the great pyramids in Giza during the end of its journey from the polluted city to a spot near the Pyramids and closer to its original site, 25 August 2006. After years of controversy, the high-risk operation to move the 100-tonne, 11-metre (36 feet) high pink granite statue in one piece finally got underway at its scheduled time. Ramses II, from the 19th dynasty of pharaohs, reigned over Egypt for 68 years, from 1304 to 1237 BC, and is believed to have lived to the age of 90. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI AFP