PvdA wil ‘zeulnorm’

Een schoolboek mag niet zwaarder zijn dan 600 gram, vindt Kamerlid Mariëtte Hamer (PvdA). Zij vindt die ‘zeulnorm’ nodig, omdat middelbare scholieren vaak te zware boekentassen moeten dragen. Die zijn niet alleen slecht voor de rug, ze zijn ook gevaarlijk. Deze week kwam een brugklasser uit Groesbeek zwaargewond in het ziekenhuis terecht, nadat hij door een zware rugzak met de fiets over de kop was gegaan.

Hamer had toen haar plan overigens al klaar. Het Kamerlid roept uitgevers op meer digitale lesstof aan te bieden. Dat zou ook de kosten van de studieboeken beperken.

De Groep Educatieve Uitgeverijen ondersteunt het voorstel. „De meeste boekenuitgevers streven al naar die norm”, aldus een woordvoerder. Directeur Stephan de Valk van Wolters-Noordhoff zegt dat zijn uitgeverij al in 2002 besloten heeft de boeken zo in elkaar te steken dat ze niet zwaarder zijn dan 600 gram. Dit komt vaak neer op een splitsing van een boek in twee delen en een iets hogere prijs.

Hamer wil ook dat docenten leerlingen beter adviseren welke boeken ze thuis kunnen laten.