Ook wat zon

Vanaf de oceaan worden volhardend lagedrukgebieden de kant van Nederland opgeduwd. Dat resulteert in aanhoudend wisselvallige omstandigheden. Toch leidt dat niet automatisch tot verregende dagen, want de buien vallen niet overal.

Ook vandaag waren er weer grote neerslagverschillen te zien. Er zijn regio’s die meer dan 35 millimeter over zich heen hebben gehad, maar ook gebieden waar maximaal enkele millimeters kon worden opgetekend.

In de loop van de avond trekken de meeste buien oostwaarts weg, maar het noorden en de provincies tegen de Duitse grens blijven gevoelig voor neerslag. Door de opklaringen en de hoge luchtvochtigheid ontstaan her en der nevel en mist.

Morgenochtend hebben veel regio’s met sterk nevelige condities te maken. Heftige neerslag valt in het noorden van Duitsland en in geheel Denemarken. De uitlopers daarvan veroorzaken bij ons met name in het noordoosten nog een paar buien, mogelijk met onweer. In een groot deel van het land blijft het echter droog en komt bij tijden de zon erbij. Met een opstekend westelijk briesje is het in de middag een graad of 20.

Met een beetje geluk is er zondag wat meer ruimte voor de zon. Wel is de kans op een bui groter. Een dergelijke bui zal vooral in de middag ontstaan – opnieuw mogelijk met onweer – als de opbollende stapelwolken her en der het buienstadium bereiken.