OM: twaalf Indiërs geen terroristen

De twaalf passagiers die woensdag in een toestel van Northwest Airlines zijn aangehouden, zijn gisteravond na een „goed en snel” onderzoek weer vrijgelaten. Het incident heeft volgens persofficier Ed Hartjes van het openbaar ministerie „niets met terrorisme te maken”. Dat zei hij gisteravond tijdens een persconferentie.

De twaalf mannen van Indiase afkomst werden verdacht van „een poging tot het begaan van een daad van geweld aan boord van een luchtvaartuig, waardoor de veiligheid van dat luchtvaartuig in gevaar kan worden gebracht”.

De DC 10 van NorthWest Airlines keerde woensdag twintig minuten na de start van een vlucht van Amsterdam naar de Indiase stad Mumbai (Bombay) terug naar Schiphol omdat de mannen zich verdacht gedroegen. Ze gaven mobiele telefoons, computers en andere goederen aan elkaar door. En ze volgden, volgens persofficier Hartjes, niet de aanwijzingen van het cabinepersoneel op. „Gelet op deze omstandigheden heeft de piloot besloten het vliegtuig terug te laten keren”, aldus de persofficier. Bij aankomst op Schiphol werden ze aangehouden door de Koninklijke Marechaussee.

Het onderzoek richtte zich vooral op de vraag of de mannen explosieven en ontstekingsmechanismen aan boord van het vliegtuig hadden gebracht. Het is technisch mogelijk met een geprepareerde mobiele telefoon explosieven op afstand tot ontploffing te brengen. Onderzoek aan de telefoons en het vliegtuig heeft uitgewezen dat de telefoons niet geprepareerd waren en dat er ook geen explosieven aan boord van het toestel waren. Ook uit verhoren van de twaalf verdachten en getuigen zijn volgens het OM geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de mannen een daad van geweld wilden plegen.

Sinds de aanslagen van 11 september en de terreurdreiging in Groot-Brittannië zijn zowel de bemanning van vliegtuigen als de opsporingsinstanties zeer alert op eventuele aanslagen, aldus Hartjes. „Dreigingen worden zeer serieus genomen.”

Het OM wilde niets zeggen over de leeftijden en beroepen van de twaalf mannen, maar volgens de televisiezender NDTV in de Indiase hoofdstad New Delhi ging het om een groep vrienden: twee koks en tien exporteurs van kleding van twintig tot en dertig jaar. Ze zijn allemaal moslim en geboren in Mumbai.