‘Oezbeekse vluchtelingen niet veilig in Kirgizië’

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wil opheldering van Kirgizïe over het lot van vier Oezbeekse asielzoekers. Ze zouden door Kirgizië zijn teruggestuurd naar Oezbekistan. Twee Oezbeken verdwenen deze week in de Kirgizische stad Osj, kort nadat ze formeel om asiel hadden gevraagd. Twee andere Oezbeken zouden daar al een week eerder zijn aangehouden toen ze asiel aanvroegen. Ook de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is bezorgd over het lot van de Oezbeekse asielzoekers. De internationale organisaties verdenken Kirgizïe van steeds nauwere samenwerking met buurland Oezbekistan.

Begin augustus protesteerden de VN, de EU en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) ook al over de uitlevering van vijf Oezbeekse vluchtelingen aan Oezbekistan.

In alle gevallen gaat het om Oezbeken die vorig jaar mei hun land ontvluchtten na het bloedbad dat het Oezbeekse leger in de stad Andizjon aanrichtte. Het schoot bij demonstraties tegen het regime zeker zeshonderd mensen dood. (AP, BBC)