Motieven mislukte Duitse aanslag nog onduidelijk

Er komen steeds meer aanwijzingen dat de twee Libanezen die zijn gearresteerd wegens een mislukte aanslag op Duitse treinen lid zijn van een terroristische organisatie.

Ruim drie weken na twee mislukte bomaanslagen op regionale treinen in Duitsland zitten de twee vermoedelijke daders vast. De een in Duitsland, de ander, vooralsnog, in Libanon. Youssef Mohamad El Hajdib (21) werd zaterdagochtend in Kiel gearresteerd. Jihad Hamad (20) meldde zich gisterochtend vrijwillig bij de politie in Tripoli, nadat een internationaal arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.

Over de motieven voor de geplande aanslagen is nog niets met zekerheid te zeggen. Een moslimextremistische achtergrond valt echter niet meer uit te sluiten. Jörg Ziercke, directeur van de federale recherche (BKA), had afgelopen weekeinde geopperd dat de politieke islam geen rol speelde. Hij ging er toen van uit dat de mannen een daad wilden stellen in de strijd tussen Israël en Hezbollah. Nu houdt het BKA zich, als het om de motieven gaat, op de vlakte.

Ook komen er steeds meer aanwijzingen dat de mannen niet alleen opereerden. De federale recherche richt het onderzoek nu ook op andere, onbekende, personen. „We doen onderzoek naar een terroristische organisatie”, aldus een woordvoeder van het BKA. De recherche zou twee verdachten schaduwen en in totaal zou het onderzoek zich op zeven personen richten. Van een terroristische organisatie is volgens de Duitse wet sprake als minimaal drie personen duurzaam samenwerken.

Onopgehelderd is onder andere de vraag hoe de twee mannen elkaar vonden. Ze woonden honderden kilometers van elkaar verwijderd, de een in Kiel, de ander in Keulen. Hamad woonde pas vijf maanden in Duitsland. Hoe kon in die korte tijd een vertrouwensrelatie ontstaan die een gevaarlijke operatie mogelijk maakte? Volgens de Süddeutsche Zeitung kenden de mannen elkaar niet uit hun geboorteland Libanon.

Hajdib en Hamad brachten op 31 juli twee rolkoffers met bommen aan boord van een trein van Keulen naar Koblenz en een trein van Keulen naar Dortmund. De bommen – butagasflessen met een ontstekingsmechanisme – gingen door een constructiefout niet af. De mannen werden geïdentificeerd op opnames van videocamera’s waarmee de perrons in Keulen worden bewaakt. De constructiefout en de snelle arrestaties duidden op amateurisme en een zwakke organisatie.

Inmiddels is bekend dat de twee na de aanslagpoging via Turkije en Syrië naar Libanon zijn gevlucht. Hajdib kwam om nog onbekende redenen terug naar Duitsland. Dankzij een tip uit Libanon werd hij in zijn woonplaats Kiel gearresteerd. Hamad bleef in Libanon. Ook hij werd daar door de Libanese geheime dienst opgespoord.

Volgens vage aanwijzingen zijn de mannen en leden van hun familie lid van de fundamentalistische organisatie Hizb ut-Tahrir. Deze extremistische groep wordt door de Libanese geheime dienst in de gaten gehouden. In Duitsland is de organisatie in 2003 verboden wegens het oproepen tot geweld en antisemitisme. In Noordrijn-Westfalen zou de organisatie enkele tientallen aanhangers hebben.

De vader van Hamad ontkende gisteren op de Duitse tv dat zijn zoon lid is van de organisatie. In de woning van Hamad in Keulen vond de politie kwitanties voor de aanschaf van gasflessen, evenals kabels en tape. Volgens Bild is Hamad in juli gesignaleerd op een anti-Israël demonstratie. De Duitse tv toonde foto’s van Hajdib die in februari in Kiel gedemonstreerd zou hebben tegen de Deense cartoons van de profeet Mohammed.