Met een schoenlepel op weg naar de EU

Twee Egyptische mannen hebben met een schoenlepel twee tunnels gegraven om illegaal de Europese Unie binnen te dringen. Resultaat van die noeste arbeid is voorlopig een verblijf in de gevangenis van het Russische Brjansk.

Volgens het Russische openbaar ministerie arriveerden Mohammed Anwar el Maghriby Ali Kuran en Said Ali Taha Mohammed Hassan deze maand in Moskou met een toeristenvisum. Per trein en taxi reed het duo vervolgens naar Wit-Rusland, om bij de Poolse grens met een schoenlepel een tunnel onder de prikkeldraadversperring te graven.

Na enkele uren wandelen in Polen stuitten de Egyptenaren opnieuw op prikkeldraad. In de veronderstelling dat ze nu aan de grens met Duitsland waren aangekomen, groeven ze met de schoenlepel een tweede tunnel. Ze kwamen weer boven de grond in Wit-Rusland, waar een grenswacht ze aanhield.

Het duo werd op een trein naar Moskou gezet met het bevel zich bij de Egyptische ambassade te melden. Ze stapten uit in Smolensk en liftten richting Oekraïne om daar een nieuwe poging te wagen. In de Russische grensstad Sevsk arresteerde de grenswacht ze bij een nieuwe poging tot illegale grensoverschrijding. Of de schoenlepel nog in hun bezit was, is onduidelijk.

De Egyptenaren wachten nu in de stad Brjansk op hun rechtszaak. Hun is een poging tot illegale grensoverschrijding in georganiseerd verband ten laste gelegd, een misdrijf waar maximaal vijf jaar celstraf op staat.

Aanklager Jevgeni Petrov van Brjansk is verbaasd over zowel de vastberadenheid, de stupiditeit als het ‘misdaadwapen’ van de verdachten. Vijf jaar lijkt Petrov iets te gek. „Het was slechts een poging tot misdrijf, en ‘georganiseerd verband’ is hier misschien teveel gezegd.”