Meer Fransen naar Libanon

Frankrijk voert zijn bijdrage aan de versterkte VN- vredesmacht in Libanon op tot 2.000 militairen. Dat heeft president Chirac gisteravond in een tv-rede bekend gemaakt.

De Franse president verklaarde dat Frankrijk ook bereid is de leiding te behouden, „als de Verenigde Naties dat wensen”. Ook Italië heeft aangeboden om de leiding te nemen.

De Franse regering kreeg deze week veel internationale kritiek omdat zij aanvankelijk niet meer dan tweehonderd extra troepen stuurde die inmiddels in Libanon zijn. Van Frankrijk werd een grotere bijdrage verwacht, nadat Parijs samen met de VS de leiding had genomen in het opstellen van de VN-resolutie die een voorlopig einde maakte aan de oorlog deze zomer.

Volgens Chirac hebben Libanon, Israël en de VN voldaan aan de Franse wens om meer garanties te geven voor het efficiënt opereren en de veiligheid van de vredesmissie, die onder meer moet toezien op het respecteren van de grenzen. Chirac noemde de ontwapening van Hezbollah in Zuid-Libanon een „Libanees proces”.

Vandaag komen de EU-landen in Brussel met VN-chef Annan bijeen. Behalve Italië hebben onder meer Spanje, Duitsland en Nederland (kleinere) bijdragen toegezegd. Andere landen wachtten op Frankrijk, dat van oudsher een belangrijke rol in de regio speelt. De huidige Unifil-macht van 2.000 militairen, onder wie 200 Fransen, staat onder leiding van een Franse generaal. De bevoorrading wordt verzorgd door 1.700 Franse militairen in de omgeving.