Makreelsalade

Voor 2 personen als lunchgerecht:150 gram gefileerde ‘gerookte’ makreel2 rijpe trostomaten1 rijpe avocado30 gram rucola, gewassen en gedroogdolijfolie extra verginezeezout (liefst fleur de sel) en zwarte peperkorrels1 pistolet (facultatief)

Er is niet veel nodig om van ‘gerookte’ makreelfilet – die eigenlijk meer gestoomd is dan gerookt – snel een salade te bereiden. En dan niet met allerlei gecompliceerde ingrediënten, maar gewoon met dingen die wel altijd in huis zijn. In het seizoen pluk ik verse rucola zo van de straat. Eerder schreef ik in deze rubriek dat daar waar de honden plassen op straat de rucola welig tiert. Is er geen rucola voorhanden, gebruik dan veel fijngesneden bieslook, gladde peterselie of snijselderij. En bij gebrek aan avocado kan komkommer worden gebruikt, ontdaan van het zaadgedeelte maar met behoud van schil. De kern van deze salade is de gerookte makreel met de tomaten. Bereiding: Halveer de makreelfilet en leg de vis op twee borden. Halveer de tomaten en verwijder het harde bleke stukje van de zaadlijst bij de steelaanzet door het als een wigje weg te snijden. Snijd de tomaathelften in smalle partjes en strooi ze naast de makreelfilet. Halveer de avocado, verwijder pit en schil, snijd de vruchthelften overlangs doormidden en vervolgens dwars op de draad in tamelijk dunne boogjes; strooi ze over de partjes tomaat. Bundel de rucola en snipper het blad uit de hand over tomaten en avocado. Bestrooi alles met zout naar wens, maal er royaal zwarte peper over en besprenkel tomaten, avocado en rucola met lekkere olijfolie.

Geef er wat geroosterd brood bij of een overlangs gehalveerde pistolet, besprenkeld met een drupje olijfolie. Klaar.

Florine Boucher

Morgen: salade met parelgort.

    • Florine Boucher