Kritiek in VS op info over Iran

De besloten inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een kritisch rapport uitgegeven over de informatie die inlichtingendiensten aanleveren over Iran. Er zouden „hiaten” in de rapportages zitten, waardoor de „dreiging” van Iran wordt gebagatelliseerd.

„Leiders en analisten in de inlichtingengemeenschap moeten hun beste analytische inschattingen geven over het Iraanse massavernietigingswapenprogramma en niet bang zijn voor prikkelende conclusies”, aldus het rapport. De commissie wil „het Amerikaanse publiek duidelijk maken” welke „strategische dreiging er van Iran uitgaat voor de VS”.

De 29 pagina’s tellende tekst is gebaseerd op openbare bronnen en meldt geen nieuwe feiten. De auteurs richten zich op Irans nucleaire verrijkingsprogramma; de vermeende banden met terreurnetwerk Al-Qaeda; en de invloed van Teheran op de shi’itisch-fundamentalistische partij Hezbollah in Libanon.

De woordvoerder van de commissie bevestigde gisteren in The Washington Post dat het stuk geschreven is door een ex-medewerker van de CIA die jarenlang de speciale assistent was van John Bolton. Voordat hij in 2005 de Amerikaanse ambassadeur werd bij de VN, beheerde Bolton de Iran-portefeuille op het ministerie van Buitenlands Zaken.

Voorafgaand aan de oorlog in Irak drong de regering-Bush er bij de diensten aan de dreiging van Saddams wapenarsenaal hoger aan te slaan. De diensten stellen inmiddels hogere eisen aan hun methodes: in Irak vond men geen massavernietigingswapens.