KNEL-diner

Tijdens mijn studie maakte ik deel uit van een dispuut. Ik had er bij het kiezen van dit damesgezelschap speciaal op gelet dat er niet te veel mores mee gemoeid zouden zijn. Zo deed mijn dispuut nauwelijks aan ontgroening, was dispuutskleding verboden en werd er maar een keer per jaar groepsgewijs gezongen. We hielden niet van verplichte activiteiten en áls we iets organiseerden deden we het graag efficiënt.

Waar collega-disputen een kerstdiner, een nieuwjaarsborrel en een lentebrunch voor nodig hadden, vatten wij samen een één enkel etentje, het KNEL-diner. Er lag een ingewikkelde logistiek aan ten grondslag die er op neerkwam dat je de hele avond in de februarikou kriskras door Leiden fietste. Met het doel je voorgerecht, hoofdgerecht en toetje elk bij een ander dispuutslid en met andere tafelgenoten te verschalken.

Direct in mijn eerste jaar werd mijn kamer, die lekker centraal lag, aangewezen als KNEL-locatie. De instructies waren uiterst summier. Ik moest een hoofdgerecht maken voor zes personen en ervoor zorgen dat mijn gasten én ikzelf binnen het uur weer buiten stonden om naar het toetje te fietsen. Dat hoofdgerecht moest dus verdomd snel op tafel staan, ook omdat mijn voorgerecht in de Merenwijk woonde.

Zonder er lang over na te denken besloot ik mosselen te koken. Goedkoop, makkelijk en snel, dacht ik, en zo’n fietsdineetje is toch tamelijk informeel. Dat bleek een misrekening. Zaten er op de bewuste avond opeens vijf ouderejaars dispuutsgenoten met rokjes, tien-denierpanty’s en pumps formeel te doen aan mijn tafel. Was was dit nou? Ik had toch zo’n relaxed dispuut?

Pas toen ik een enorme pan met dampende, zilverzwarte schelpen neerzette ontdooide de boel. Dat wil zeggen, begon het roddelen. Vorig jaar was er een eerstejaars zo ongevoelig geweest om een rijstprutje te serveren en trouwens, het jaar daarvoor had iemand de gore moed gehad om bladerdeegflapjes te maken. Nee, dan deze mosselen. Die waren het KNEL-diner waardig.

Voor 6 dispuutsgenoten:

5 - 6 kilo mosselen, schoongemaakt

2 - 3 uien, in ringen

2 - 3 preien, in ringen

2 - 3 wortels, in plakjes

1 bosje selderij, grof gesneden

1 eetlepel zwarte peperkorrels

3 laurierblaadjes

½ liter witte wijn

250 ml crème fraîche

Gebruik twee of drie grote pannen. Doe alle ingrediënten, behalve de room, bij elkaar in de pannen, leg er een deksel op en breng aan de kook. Schud de pannen tijdens het koken een paar keer goed en begin na 4 à 5 minuten te testen of de mosselen gaar zijn. Giet een deel van het kookvocht door een zeef in een wijde pan en zet deze op hoog vuur. Laat inkoken tot er ongeveer een kop over is en roer er de crème fraîche door. Serveer de mosselen met het sausje en Turks brood.

Volgende week in koken etc koken we Chinees met Sin Ming. Praat mee over de Chinese keuken of stel er vragen over op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil