‘Je bent constant bezig met de vraag: wat wil ik doen’

„Eén van de doelen van University College is na drie jaar te kunnen uitleggen wat de studie eigenlijk inhoudt, hebben ze bij de opleiding weleens gegrapt. Ik krijg de vraag vaak.

Op het University College stel je je eigen vakkenpakket samen. Je hebt dus veel vrijheid, bent constant bezig met de vraag: wat wil ik doen, en welke vakken heb ik daarvoor nodig? Er zijn drie richtingen, life sciences, social sciences en humanities.

Je volgt in je eerste jaar vakken in alle richtingen, en daarna kies je er één. Ik hou me met politieke wetenschappen bezig. Je kunt dan binnen de opleiding kiezen voor vakken die onder de social sciences vallen, bijvoorbeeld over internationale relaties, of die onder de humanities vallen, zoals politieke filosofie. Ik wil die laatste kant op.

Je mag je eigen vakken kiezen, maar dat betekent niet dat je maar wat doet. Het moet wel een samenhangend pakket zijn. Met je academic advisor bespreek je wat je interessant vindt en waarom je iets kiest. Je hebt de handtekening van je advisor nodig voor je een vak mag volgen, dus je bent wel verplicht om een gesprek te hebben. Die begeleiding is er niet alleen maar op papier. Het kan natuurlijk wel lastig zijn als jij en je advisor elkaar niet goed liggen.

Ik heb hiervoor ook rondgekeken bij geschiedenis en bij sociale wetenschappen, maar dat was het allemaal net niet. Het leek me te eenzijdig. Bij geschiedenis bijvoorbeeld moet je eerst alle vakken volgen, beginnend bij de geschiedenis van de grotbewoners. Op de middelbare school heb je je ook al zes jaar algemeen ontwikkeld, ik wilde gerichter studeren.

Alle lessen zijn hier bovendien in het Engels, en dat is wel een pre tegenwoordig. Meer dan de helft van de studenten is buitenlands, dus ook buiten de colleges spreek je veel Engels.”

Saskia Jonker

Zie voor informatie de website van University College Maastricht: www.ucm.nl