Italiaanse banken overwegen fusie

De consolidatie van de Italiaanse bankensector lijkt goed op gang te zijn gekomen. Twee van de grootste banken van het land – Banca Intesa en Sanpaolo – overwegen te fuseren.

De financiële instellingen maakten gisteren bekend dat hun topmanagers morgen bij elkaar komen om een fusie te bespreken.

Intesa en Sanpaolo zijn in omvang de tweede en derde bank van Italië. Na de samenvoeging ontstaat een van de grotere banken in Europa met een marktwaarde van ruim 50 miljard euro en meer dan 20 miljoen klanten. Unicredito is de grootste bank van Italië.

De Italiaanse bankensector is zeer gefragmenteerd en bestaat veelal uit kleinere regionale banken. De Italianen vrezen dat die een makkelijke prooi zijn voor buitenlandse kopers en er werd de afgelopen maanden druk uitgeoefend op Intesa en Sanpaolo om de mogelijkheden van een fusie te bekijken. De Italiaanse minister-president Romano Prodi en minister Tommaso Padoa-Schioppa van Economische Zaken reageerden gisteren verheugd op het plan van de twee banken.

De bankensector in Italië is lange tijd een onneembaar bastion geweest. Pas vorig jaar lukte het een buitenlandse bank – de Nederlandse ABN Amro – om Antonveneta, een grote Italiaanse bank, te kopen. Aan dit succes ging een lange strijd vooraf. ABN Amro werd actief tegengewerkt door onder meer de Italiaanse centrale bank, wat uiteindelijk leidde tot het vertrek van Antonio Fazio, de president van de Banca d’Italia. ABN Amro heeft gezegd dat zij verder wil groeien in de lucratieve Italiaanse markt, onder meer via overnames. De Nederlandse bank heeft nog een belang van 9 procent in Capitalia, de vierde bank van Italië.

Intesa uit Milaan en Sanpaolo uit Turijn zouden na hun fusie volgens bronnen in de internationale media kostenbesparingen ter waarde van ruim 1 miljard euro kunnen doorvoeren.