Ice-T is de Iggy Pop van hiphop

Concert: Body Count. Gehoord: 24/8, Paradiso, Amsterdam

In de week nadat de 59-jarige Iggy Pop op Lowlands als energieke rocker talloze jongere collega’s het nakijken gaf, toonde de 48-jarige rapper Ice-T dat ook de veel jongere hiphopcultuur inmiddels veteranen bezit die met een krachtig mengsel van charisma, bluf en overtuigingskracht een daverende set kunnen neerzetten waar veel collega’s van latere generaties nog van kunnen leren. Vanaf het moment dat de rapper zichzelf donderdagavond in een uitverkocht Paradiso voorstelde als Ice-Motherfucking-T spatten de zweetdruppels in de rondte.

Net als Iggy Pop is Ice-T een archetypisch karakter uit de popcultuur. Hij mag in een villa wonen en succes hebben als acteur in speelfilms en tv-series, op het podium is hij nog steeds die pissige gangster uit Los Angeles die in de vroege jaren tachtig een van de pioniers was van gangsta rap, een hekel heeft aan bitches en politieagenten en zijn publiek oproept om desnoods crack te verkopen of geld van hun moeder te stelen om het nieuwe album Murder 4 Hire van zijn metalband Body Count te kopen. Dat kan het publiek overigens beter laten; de doffe, amateuristische clichéhardrock op dit recente album komt geen moment in de buurt van de energie die Body Count op het podium brengt.

Live kiest Ice-T er gelukkig voor om vooral veel nummers van het eerste album Body Count te spelen, waarmee hij in 1992 wederom een pionier was, maar nu van de cross-over tussen rap en metal, en waarop het nummer Cop Killer stond, een nummer dat centraal stond in een slepende discussie over vrijheid van meningsuiting onder popartiesten. Paradiso springt uitzinnig op het nummer en schreeuwt uit volle borst: “Fuck the police!”.

De ironie wil dat Body Count (vrij vertaald: het tellen van de lijken) in een bijna geheel herziene bezetting speelt omdat drie van de vijf originele bandleden inmiddels dood zijn. Twee stierven aan een ziekte; bassist Mooseman werd vanuit een auto doodgeschoten in de periode dat hij bezig was met opnames voor een album van…Iggy Pop.De bandleden die de overgebleven gitarist Ernie C aanvullen, spelen oude nummers als There Goes The Neighborhood en KKK Bitch met vernieuwde bezieling. Met roffelende basdrums, drijvende baslijnen en gierende gitaren zetten ze een muur van geluid neer voor wat uiteindelijk toch De Ice-T Show is. Die laat zijn nieuwste vriendin, een uit siliconen opgetrokken pornoster, het podium opkomen, ontbloot haar borsten om er aan te zuigen en duwt haar na wat simulatieseks ruw weer van het podium, en laat zijn 14-jarige zoontje Lil’ Ice meezingen met een cover van Hey Joe van Jimi Hendrix. Aan het eind maken ze met zijn drietjes een theatrale buiging voor het publiek.

    • Saul van Stapele