HSV legt Mathijsen vast, Vennegoor naar Celtic

International Joris Mathijsen heeft AZ verruild voor Hamburger SV. De 26-jarige verdediger trainde gisteren voor de eerste keer mee met de Duitse voetbalclub, waar ook Rafael van der Vaart en Nigel de Jong onder contract staan. Zondag maakt hij vermoedelijk zijn competitiedebuut in de thuiswedstrijd tegen Hertha BSC.

Mathijsen is gisteravond gepresenteerd in Noord-Duitsland als opvolger van mede-international Khalid Boulahrouz, die eerder deze week overstapte naar Chelsea . De geboren Brabander Mathijsen ondertekent een contract voor vier jaar bij HSV, dat zich dinsdag ten koste van Osasuna plaatste voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

„Voor ons is hij een superaanwinst”, zei trainer Thomas Doll. „Hij behoort niet voor niets tot de basisspelers van het Nederlands elftal.”

Mathijsen speelde van 1998 tot en met 2004 voor Willem II. Daarna stapte hij over naar AZ. Zijn contract in Alkmaar liep door tot medio 2008. Eerdere pogingen van AZ de verbintenis tussentijds te verlengen en ‘op te waarderen’, liepen op niets uit.

Volgens de clubleiding in Alkmaar was Mathijsen niet te behouden. „Hij wilde dolgraag in de Champions League spelen en hij vindt HSV een droomclub”, liet het bestuur weten op de eigen website. „AZ heeft een moeilijke afweging moeten maken tussen de sportieve ambities van de club en de persoonlijke ambities van Mathijsen. Na onderling overleg is besloten hem deze transfer te gunnen.” Volgens berichten in de Duitse media ontvangt AZ een afkoopsom van ongeveer zes miljoen euro voor de dertienvoudige international.

De overgang van Jan Vennegoor of Hesselink van PSV naar Celtic is afgerond. De 27-jarige aanvaller ondertekende gisteren in Glasgow een contract voor drie jaar bij de Schotse kampioen. Naar verluidt ontvangt PSV ongeveer vijf miljoen euro voor de kopsterke spits, die in Eindhoven tot medio 2008 onder contract stond.

PSV en Celtic bereikten afgelopen weekeinde al een akkoord over de vergoedingssom. De onderhandelingen tussen de Schotse topclub en Vennegoor of Hesselink duurden daarna langer dan verwacht. De voormalige spits van FC Twente, sinds de zomer van 2001 in dienst bij PSV, had zo zijn persoonlijke wensen. Eerder deze week zag PSV verdediger André Ooijer vertrekken naar Blackburn Rovers.