Het orkest houdt de boel zelf bij elkaar

Morgen dirigeert Burgemeester Cohen van Amsterdam op de Uitmarkt het Willem Breuker Kollektief. Gespeeld wordt de Romance van Ludwig van Beethoven, in een bewerking voor jazzorkest en viool. Het is Cohens debuut als dirigent.

Job Cohen foto Vincent Mentzel Job C O H E N , burgemeester van Amsterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH. 1 feb. 2001. 3 feb. 2001 === F/C==== Mentzel, Vincent

Heeft u vaker gedirigeerd?

„Ik ben het bepaald niet gewoon. Wel heb ik tijdens mijn huwelijk een paar maten gedirigeerd. Vrienden hadden een orkestje samengesteld en ik moest er opeens voor gaan staan. Na een paar maten liep het al uit de hand, maar toen dat gebeurde kreeg ik de orkestleden stil. Dat was tenminste iets.”

Oefent u uw techniek?

„Ja, ik oefen. De spiegel is daarbij een belangrijk instrument. En ik mag van tevoren al even voor het orkest staan.”

U heeft onlangs ook in een soap gespeeld, die de Gemeente Amsterdam maakt in samenwerking met de lokale zender AT5 . Is het belangrijk dat een burgemeester zich artistiek ontwikkelt?

„De soap wordt gemaakt in het kader van Wij Amsterdammers, over de eenheid in de stad, een thema dat mij zeer ter harte gaat. Mijn optreden met het Willem Breuker Kollectief betreft een benefietconcert voor Music in ME, een stichting die door middel van muziek het begrip tussen bevolkingsgroepen in het Midden-Oosten wil vergroten. Met mijn optreden probeer ik de mensen van zo’n project te ondersteunen in het doel dat ze beogen. Dat ik dan de vlag op de schuit moet zijn, vind ik best.”

Hoopt u in het dirigeren nog iets te bereiken? Heeft u een doel met Beethoven?

„Nee. Mijn doel is alleen dat het concert en de stichting in de aandacht komen.”

Hoe denkt u de boel bij elkaar te houden? Beethoven en Breuker liggen niet echt dicht bijeen.

„Ik ga ervan uit dat het orkest de boel zelf bij elkaar zal houden. Ik denk dat het Willem Breuker Kollektief dit allemaal heel goed zelf af kan.”

U gaat dus delegeren?

„Dat moet een goed bestuurder altijd.”

Nu heeft u illustere voorgangers. De Belgische minister Willy Claes, de Engelse ministerpresident Edward Heath en uw voorganger, burgemeester Wim Polak, zij allen traden op als amateurdirigenten. Zijn er overeenkomsten tussen besturen en dirigeren?

„Die zijn er natuurlijk zeker, maar in de praktijk betreft het toch een totaal andere tak van sport, vrees ik. En over het algemeen ben ik er juist een groot voorstander van, dat men zich bij zijn eigen leest houdt. Ik kan u dus wel zeggen, dat ik met enige schroom het podium zal betreden.”

Job Cohen en het Willem Breuker Collectief treden zaterdag om 13.00 op in het Muziektheater

    • Maartje Somers