Geneefse honden moeten muilkorf

Het is weleens leuker geweest om een hond te zijn in Genève. De regering van dit Zwitserse kanton heeft net besloten dat alle honden, zelfs de kleinste teckel, in alle parken een muilkorf moeten dragen. Voor ‘gevaarlijke’ rassen geldt het gebod niet alleen in parken, maar in alle openbare ruimtes. Op overtreding staan boetes die variëren van 100 frank (zo’n 65 euro) tot 60.000 frank.

Aanleiding voor deze rigoureuze maatregel is dat een pitbull vorige week in een Geneefs park een jongetje van anderhalf in zijn gezicht heeft gebeten. Het kind is al vijf keer geopereerd; via de media leeft het hele kanton mee. Omdat het de Zwitserse regering na eerdere incidenten elders in het land niet is gelukt om nationale maatregelen af te kondigen, richt de volkswoede zich nu na iedere hondenbeet op de regeringen van de 26 kantons en halfkantons. En die voeren allemaal een ander hondenbeleid.

In het kanton Valais zijn intussen twaalf vechthondenrassen verboden. In Zürich, waar in december een jongen van zes op weg naar school is doodgebeten, moeten eigenaars van potentieel gevaarlijke rassen sinds kort een cursus en een examen doen. Bern heeft verplichte cursussen, maar géén examen. Bazel doet aan ‘profilering’ van eigenaars van acht hondenrassen: wie bijvoorbeeld drugs gebruikt, mag zo’n hond niet hebben. Fribourg, Neuchâtel en Sankt-Gallen broeden nog wetgeving uit. Zwitsers houden wel van kantonale autonomie: elk kanton heeft van oudsher zijn eigen belastingtarieven, schoolsystemen, ziektekostenpremies en feestdagen. Maar op hondengebied is het nu totale chaos. Er is niet eens een website met een landelijk overzicht van alle regels.

Eén ding is zeker: totnogtoe zijn ze nergens zo streng als in Genève, waar het argument geldt dat „alle honden kunnen bijten, niet alleen de gevaarlijke”. Muilkorf-verkopers beleven gouden tijden. Maar de hondenbezitterslobby probeert het Geneefse parlement zover te krijgen dat ze de regels weer afzwakt. „Ik denk dat de minister zelf ooit is gebeten”, zegt een meisje in het La Grange-park. Ze wijst op haar spaniel. „Hoe kan hij anders beslissen om hem te muilkorven? Pure hondenhaat.”