Geheel België beschermgebied tegen blauwtong

Rotterdam, 25 aug. Het voedselagentschap in België heeft ter bestrijding van de blauwtongziekte het zogenoemde beschermingsgebied uitgebreid tot het gehele land. Dat betekent in de praktijk dat er geen levende herkauwers het land uit mogen, net als sperma, eicellen en embryo`s daarvan. In België zijn tot vandaag in totaal 28 besmettingshaarden vastgesteld. Deze bevinden zich alle in de provincie Luik en in de Voerstreek, zo heeft een woordvoerder van het Voedselagentschap vandaag gezegd. In Nederland zijn ongeveer twintig besmettingshaarden vastgesteld, tot dusverre alleen in Zuid-Limburg. Er bestaan nog drie verdenkingen van blauwtong buiten Limburg: één in Woerden, één in Noord-Holland en één in Zuid-Holland. Het ministerie van LNV overweegt vandaag of de Nederlandse maatregelen ter bestrijding van blauwtong verder kunnen worden versoepeld. Volgens het ministerie zijn in Duitsland op dit moment negen gevallen van blauwtong vastgesteld.