Frankrijk bepleit dialoog met Iran

Frankrijk heeft vandaag een dialoog met Iran bepleit ook al is volgens Parijs het Iraanse antwoord op het westerse pakket aanmoedigingsmaatregelen in ruil voor opschorting van Teherans verrijkingsprogramma onvoldoende.

Iran bood dinsdag aan „serieuze onderhandelingen” te beginnen over zijn omstreden nucleaire programma. Maar het gaf geen teken dat het bereid is zijn verrijkingsactiviteit op te schorten, zoals de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties als voorwaarde vooraf heeft geëist. Het ultimatum van de Veiligheidsraad loopt 31 augustus af.

De Verenigde Staten zijn achter de schermen al aan het werk gegaan om de internationale gemeenschap tot overeenstemming over sancties te brengen. De Amerikaanse president George Bush sprak gisteren telefonisch met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over Iran.

Rusland en China, permanenten leden van de Veiligheidsraad, hebben eerder deze week al te kennen gegeven de tijd niet rijp te achten voor sancties. Vandaag herhaalde de Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, dat de internationale zorgen over het Iraanse nucleaire programma op dit moment niet een discussie over sancties wettigen. Hij voegde eraan toe „in de wereldpraktijk” geen voorbeelden te kennen waarbij sancties hun doel hebben bereikt.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philppe Douste-Blazy, noemde tegenover RTL-radio het Iraanse antwoord van dinsdag „voor het moment niet bevredigend”.

Zijn verdere woorden gaven echter aan dat Parijs mogelijk ook nog aarzelt over sancties. „Het ergste zou zijn om in een confrontatie terecht te komen tussen Iran en de islamitische wereld aan een kant en het Westen aan de andere kant”, aldus Douste-Blazy. „Dat zou de botsing van beschavingen zijn die Frankrijk vandaag praktisch in zijn eentje probeert te vermijden”, zei hij. „Ik ga van het principe uit dat we een dialoog moeten hebben met de Iraniërs, dat we de hand naar hen moeten uitstrekken.” (AP, AFP, Reuters)