Feyenoord nuanceert schuldpositie

Feyenoord ontkent dat er vorig jaar sprake is geweest van een acute faillissementsdreiging. De club reageert hiermee op publicaties van RTV Rijnmond dat een faillissement onafwendbaar was geweest als een schuldeiser dat had geëist.

„Belachelijk en insinuerend”, zegt financieel directeur Onno Jacobs.

Eerder deze week publiceerde NRC Handelsblad gegevens uit het jaarverslag 2004-2005, waaruit een negatief beeld van de toenmalige financiële situatie naar voren kwam. Behalve verlies en een negatief eigen vermogen werd duidelijk dat Feyenoord destijds zekerheden aan financiers had verstrekt. Het jaarverslag sprak van „continuïteitsproblematiek” die moest worden opgeheven.

Volgens Jacobs gaat het bij de jaarcijfers over 2004-2005 echter om een momentopname die de schuldpositie van de club relativeert. „Er zat een tijdelijk hiaat in onze liquide middelen. Maar onze afspraken met externe geldschieters zijn altijd helder en duidelijk.” In het jaarverslag wordt een schuldentotaal van 40 miljoen euro genoemd, waar volgens Jacobs 15 miljoen aan vorderingen tegenoverstaan. „Daarbij moet men ook bedenken dat alle contractspelers bij elkaar slechts voor 13 miljoen euro op de balans stonden. Dat is een heel conservatief cijfer, want experts kwamen uit op een totale waarde van 50 miljoen. Dat is de stille reserve van Feyenoord, die niet in de boeken voorkomt.”

Door de verkoop van Dirk Kuijt en Salomon Kalou incasseert Feyenoord minimaal 20 miljoen euro. Fans maken zich zorgen of Feyenoord desondanks in staat is waardige opvolgers te kopen, zeker na de nederlaag tegen FC Groningen (3-0). De club geeft komende week nadere uitleg aan de supporters over de financiële situatie en de investeringsmogelijkheden.