Eindelijk terug: The Sopranos en Six Feet Under

De leukste nieuwe serie van het seizoen is al begonnen: House MD. De Britse komiek Hugh Laurie openbaart zich als een geniaal acteur in een Amerikaanse ziekenhuisdrama. Laurie is Dr. Gregory House, een manke, cynische mensenhater die als arts in een hospitaal werkt. House krijgt alleen de moeilijkste zaken. Hij en zijn team weten met slim redeneren, gevloek en gezucht en soms veel geluk de meeste patiënten te redden. In beeld gebracht met CSI-achtige close-ups van infecterende virussen en ander leed. Elke donderdag op SBS6.

Op 9 september begint op RTL7 de dramaserie Over There over het wel en wee van Amerikaanse soldaten in Bagdad en hun verwanten thuis. Gemaakt door Steven Bochco, de man van Hill Street Blues, NYPD Blue en andere toptelevisie. Op Net5 begint het epos Lost opnieuw bij deel één. Wie nog nooit gekeken heeft naar de avonturen van de tientallen passagiers die na een vliegramp stranden op een onbewoond eiland, krijgt vanaf 9 oktober een nieuwe kans. Lost is een ensemble-meesterwerk van regisseur JJ Abrams met opvallende rollen voor niet-blanke acteurs. Een avontuurlijk relatiedrama met surrealistische trekjes.

Wat betreft Nederlands drama moet Waltz van Robert Alberdingk Thijm en Norbert ter Hall het hoogtepunt van dit seizoen worden. Een klein circus probeert te overleven in de moderne tijd. Met spanningen binnen de circusfamilie en ongetwijfeld uitstekend spel van acteurs als Aart Staartjes, Theo Maassen en Barry Atsma. Vanaf 10 november op Nederland 2. Wie weet lukt wat het duo Pieter Jouke en Ronald Snijders belooft: „Een absurdistische talkshow [maken] die de waan van de dag met een oerknal afschiet zodat u weer lekker kunt slapen.” Vanaf 4 september proberen ze het van maandag tot en met donderdag op de late avond in De staat van verwarring op Nederland 3. Vanaf 8 september is er weer een serieus popprogramma op de tv: 3voor12.tv. Freek de Jonge zal na het verkiezingsdebat op zijn eigen manier stemming maken. Nederland 1, 21 november.

Vanaf 3 december zijn The Sopranos (eindelijk!) terug, met het vijfde seizoen. Op 17 september beginnen nieuwe afleveringen van Six Feet Under, eveneens Nederland 3.

Voor wie even een uurtje een goed verhaal wil zien is er voldoende keus. Bijvoorbeeld Medium (vrijdag, Net5), met Patricia Arquette als helderziende die misdadigers opspoort en hun slachtoffers helpt, vaak zelfs na hun dood. Of CSI (zondag RTL5 en maandag RTL4), CSI Miami (dinsdag, RTL5) en CSI New York (donderdag, RTL5). Een beetje apart is de wiskundige detective Numb3rs (woensdag, Veronica) en wie van keiharde, corrupte politiemannen houdt moet The Shield (woensdag, Veronica) eens proberen. Vanaf 19 september zendt Canvas de Duitse dramaserie Speer und Er uit over de verhouding tussen Adolf Hitler en zijn favoriete architect en regelaar Albert Speer. Gemaakt door Heinrich Breloer, de man van de geniale genremix Die Manns.

Op BBC2 komen Ricky Gervais en Stephen Merchant terug met een tweede reeks van Extras. Figurant met ambitie Andy Millman (Gervais) en zijn mislukte manager (Merchant) ontmoeten op de sets onder meer David Bowie, Orlando Bloom, Daniel Radcliffe, Chris Martin en Sir Ian McKellan. De beste komedie van dit moment. Vanaf oktober.

Niet vergeten: maandag over een week begin het oude enfant terrible van de Nederlandse televisie weer met zijn dagelijkse talkshow op RTL5: Jensen!

    • Dirk Limburg