Een topbestuurder is nooit een homo

De absolute top van het Nederlandse bedrijfsleven lijkt onbereikbaar voor homo’s. Die conclusie trekt het tijdschrift Management Team na een rondgang langs de raden van bestuur van 24 multinationals. Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, is niet verbaasd over het ‘roze plafond’. „In dertig jaar tijd ben ik maar één lesbische directrice van een toponderneming tegengekomen. En die was er nog niet open over.”

Wat is uw verklaring voor de homovrije raden van bestuur?

„In die kringen wordt naar ‘ons soort mensen’ gezocht, naar kopieën van elkaar. Vroeger veronderstelde men hardop dat homo’s chantabel waren, niet in het sfeertje zouden passen. Ik hoop dat dat nu niet meer de reden is. Die discriminatie gaat vaak onbewust. Ik werd eens uitgenodigd lid te worden van de Lions Club. Ik zei: ‘Sorry, ik mag alleen mijn vrouw meenemen naar Lady’s day. Dat lukt mij niet.’ Daarop zijn de statuten aangepast. ‘Vrouw’ werd veranderd in ‘partner’.”

Geen homo’s in raden van bestuur. Is dat erg, het lijken me heel saaie clubs?

„Toen het leger nog ontoegankelijk was voor homo’s werd dat ook gezegd: waarom zou je daar überhaupt in willen? Dat is het punt niet. Belangrijk is dat er niet gediscrimineerd wordt, dat iedereen gelijk is.”

Geen openlijk roze captains of industry, wat zegt dat over Nederland?

„Dat we er nog lang niet zijn met de emancipatie. En dat er voorlopig nog voldoende bestaansrecht is voor de Gay Krant. Waar ik druk mee bezig ben, is om in ons blad een topbestuurder uit de kast te laten komen. Zo’n voorbeeld kan heel belangrijk zijn voor jonge homo’s. Ik dacht vroeger echt dat ik later alleen maar balletdanser of dameskapper kon worden.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens