Een onvergetelijke dag

We hebben de N! We hebben de A! We hebben de T! We hebben de U! We hebben de – hoe spel je het eigenlijk? Het geeft niet want het is feest.

Gisteren was het Nationale Naturalisatiedag. Via een webcast op de site van haar ministerie heette minister Verdonk alle nieuwe Nederlanders welkom. Zij wenste hen een schitterende dag toe. Ook spreekt zij een speciaal woord van dank uit jegens alle gemeenten die zich zo hebben ingespannen om van Naturalisatiedag een onvergetelijk festijn te maken.

En een onvergetelijk festijn was het. In Bergen op Zoom kregen de nieuwe Nederlanders een doosje monumentenchocolaatjes. In Gilze en Rijen stond een bezoekje aan een rundveehouderij op het programma. In Moerdijk werd de tekst van het volkslied uitgereikt, naar keuze in de witte of in de geactualiseerde groene spelling. In Woudrichem werd het toneelstuk van Frits Bolkestein over Floris V opgevoerd door de plaatselijke schuttersvereniging.

Meneer Dendermonde (76), de genaturaliseerde Belg in de gemeente Alphen-Chaam, sprak van „een onvergetelijke dag. Ik woon hier al dertig jaar. Het was fiscaal handiger om een Nederlands paspoort te hebben. De haring met hopjesvla smaakte geweldig op het stadhuis.” En Dichter des Vaderlands Driek van Wissen had de Grondwet op rijm gezet. „Het is prachtig dat de gemeente speciaal voor mij al die moeite doet.” Ook burgemeester Harrie Nuijten van Alphen-Chaam was tevreden. „We hadden in onze gemeente een opkomst van honderd procent. Elders was dat wel anders.”

In Amsterdam kwamen slechts 250 van de ruim 3.500 genodigden opdagen voor het onvergetelijke feest. Elders was het nog treuriger gesteld. Burgemeester Spoelstra van de gemeente Drimmelen staat er bedremmeld bij. „Wij hadden tenminste één genodigde verwacht. Op het laatst hebben we nog snel honderd asielzoekers extra genaturaliseerd, toen duidelijk werd dat de opkomst zou tegenvallen. Het heeft niet mogen helpen.”

Reden voor minister Verdonk om opkomst bij Naturalisatiedag verplicht te gaan stellen. Het moet en zal een feest worden.

Ilja Leonard Pfeijffer

De auteur is dichter en romancier

    • Ilja Leonard Pfeijffer