Een gevalletje waterschade

Voor kroonprins Willem-Alexander begon de World Water Week, deze week in Stockholm, niet best. Hij bracht slecht nieuws mee uit eigen land.

Een dag voor de conferentie van internationale watermanagers van start ging, bleek het water in Doorn besmet te zijn met de clostridiumbacterie. Honderd huishoudens kregen het advies hun kraanwater niet te drinken.

Het dorpje op de Utrechtse Heuvelrug moet ‘WA’ nog kennen uit de biografie over zijn overgrootmoeder. Het was kasteel Huis Doorn waar Wilhelm II, de laatste Duitse keizer, in 1920 neerstreek nadat hij van koningin Wilhelmina politiek asiel had gekregen.

Het water in Doorn is al even historisch als zijn beroemdste inwoner. De watervoorziening is in handen van de NV Bronwaterleiding Doorn, het laatste Nederlandse waterleidingbedrijf in particuliere handen. Anno 1903.

‘De Doornse’ is een merkwaardig bedrijf. Het had tot 1997 een beursnotering op de incourante markt. Inmiddels staan er nog 420 aandelen uit, waarvan circa 60 procent in particuliere handen is – ene familie Van Gelder is de grootste aandeelhouder.

Volgens president-commissaris Theo Veen, een oud-dierenarts, zijn er nog 180 aandelen „zoek”. Hij is een van de vier commissarissen. Het kwart toezichthouders controleert gezamenlijk in totaal drie personeelsleden.

Volgens het jaarverslag is het beleid er mede op gericht om de schade te minimaliseren die is veroorzaakt door „malversaties van de voormalige directeur”.

Dat was Robert de Jong, een mysterieuze belegger die in de jaren negentig via in Libië gevestigde bv’s opdook als grootaandeelhouder in tal van beursbedrijven, waaronder uitgever Wegener, handelshuis Alanheri en Bank Mendes Gans. In de Doornse had hij op enig moment zo veel aandelen dat hij zichzelf in 1993 kon benoemen tot directeur. Dat ging een paar jaar goed.

Begin 2000 werd De Jong opgepakt, en na een lang proces tot 4,5 jaar celstraf veroordeeld wegens verduistering van 12 miljoen gulden. De Jong heeft een paar jaar vast gezeten, maar ging in cassatie. Niemand weet hoe het daarmee staat en of hij nog vastzit of niet. Zijn advocaat wil er niets over zeggen.

De Doornse heeft een schadeclaim uitstaan van 4 miljoen euro. Maar zo lang De Jong niet thuis geeft, is het lastig innen. Intussen spreekt de Doornse herhaaldelijk met het grote waterleidingbedrijf Hydron over een overname. Maar de kansarme miljoenenvordering vormt een blokkade, aldus Veen.

En de clostridiumbacterie? Die is inmiddels weggespoeld. De bewoners van Doorn kunnen weer rustig hun tanden poetsen.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen