Duitse ‘madman’ en Tsjech met fantasiehaar in finale skiff

Kleurrijke skiffeurs trekken de aandacht bij de WK roeien in Eton. Tussen een ‘madman’ en een ‘koorknaap’ wist Sjoerd Hamburger zich niet te plaatsen voor de finale.

Michiel Dekker

Hoofdschuddend bekijkt coach Milan Dolecek van de Tsjechische skiffeur Ondrej Synek het ingepakte hoofd van diens concurrent Marcel Hacker. De Duitser betreedt de steiger voor de halve finales van de wereldkampioenschappen roeien met een hoofddoek, een zonnebril die zijn ogen bedekt en een koptelefoon van het formaat dat zijn oren verbergt. De twaalf soloroeiers die voor een plaats in de finale roeiden, kregen gisteren in Eton de meeste aandacht.

Dolecek gebruikt dezelfde omschrijving voor Hacker als sommige Britse officials langs het water van Dorney Lake; de Duitser is een ‘madman’. Maar wat dan te denken van het zwartwitte fantasiekapsel waarmee zijn pupil Synek deze week roeit? „Ja, maar dat is anders. Het is een soort grap van Tsjechische sporters om de haren te verven voor een belangrijke wedstrijd. Dat is traditie.”

De voorbereiding van Hacker verloopt volgens vast ritueel. De Duitser komt in driftige passen aangelopen, legt zijn eenmansboot in het water en pept zichzelf op door zich eens flink in zijn handen te slaan terwijl hij op en neer springt. Na het afzetten van de koptelefoon en de uitwisseling van wat onverstaanbare kreten en high fives met zijn coach, stapt Hacker in zijn skiff en roeit rustig weg voor zijn warming up.

Intussen start de eerste halve finale met daarin ook Sjoerd Hamburger, die het enige Nederlandse startbewijs bij de skiff kreeg toegewezen na een concurrentiestrijd met Dirk Lippits. De 23-jarige roeier van Orca heeft moeite met de weersomstandigheden in Eton. Een sterke meewind zorgt voor golven op Dorney Lake, waardoor Hamburger vooral in de tweede kilometer van de race te veel verliest op de concurrentie.

Zijn reusachtige leeftijdgenoot Synek stapt met een brede grijns uit de ranke boot. Hij heeft zojuist olympisch kampioen Olaf Tufte verslagen. Maar de Noorse boer wanhoopt niet, want ook hij bereikt de finale. De Brit Alan Campbell, die in eigen land moet opboksen tegen de hoge verwachtingen, gaat zo hard van start dat hij na 500 meter leidt. Hij plaatst zich als derde.

Hacker roeit in de tweede halve finale en leidt tot 1.500 meter. De Duitser neemt echter de tijd om voortdurend opzij te kijken en wordt op de laatste 500 meter, waar de golfslag het hevigst is, verslagen door de Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale. Ook de Belg Tim Maeyens plaatst zich voor de finale, die morgen wordt geroeid. Hij verslaat verrassend de Zweed Lassi Karonen, dit jaar winnaar van de Holland Beker op de Bosbaan, en de Zwitser André Vonarburg, die volgens sommige landgenoten beter zou roeien als hij zou stoppen met zingen in een koor.

Na afloop volgen taferelen die in de roeisport ongebruikelijk zijn. Hacker roeit niet uit, maar stapt aan wal om zich aan de hand van een persoonlijke perschef te laten interviewen door de Duitse televisie. Een opgeluchte Campbell wordt ondervraagd door de Britse televisie.

Verderop zit Olaf Tufte op een fiets op de rollerbank. De Noor weet drie camera’s op zich gericht als hij mag uitleggen waarom hij zich voorbij liet roeien door een jonge Tsjech. Tufte is populair in eigen land, waar hij bij zijn boerderij aan een naar hem vernoemde straat de jaarlijkse sportwedstrijd Farmer Challenge organiseert. Zijn cooling down vindt op verzoek van officials plaats buiten de hekken van het botenterrein. De andere roeiers hebben immers hun privacy nodig.

Bij Synek en zijn coach Dolecek is het minder druk. De skiffeur, als roeier in dienst van het Tsjechische leger, spreekt geen andere dan zijn moedertaal en vertelt de ene na de andere journalist dat hij ‘happy’ is. Dolecek doet het woord. „Een overwinning in de halve finales betekent helemaal niets. Zeker niet omdat de wind anders was dan normaal. Misschien hebben anderen zich ingehouden op het laatste stuk. Je kunt pas blij zijn als je de finale wint.”

Sjoerd Hamburger rouwde niet om zijn vijfde plaats in de halve finales. „Ik heb zeker vooruitgang geboekt dit seizoen. Ik voel me stabieler in de skiff en heb aan kracht gewonnen.” Ook in het volgende, pre-olympische, jaar wil hij roeien in de eenmansboot. „Ga er maar vanuit dat ik tot en met Peking in de skiff zit.”

    • Michiel Dekker