Doorbraak in ethische kwestie VS

Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om embryonale stamcellen te produceren waarbij het embryo gespaard blijft. Dat kan volgens de onderzoekers de morele bezwaren van de Amerikaanse regering en religieuze groepen tegen stamcelonderzoek wegnemen. Het onderzoek werd gisteren gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Onderzoek met menselijke embryonale stamcellen komt in de VS nu niet in aanmerking voor federale subsidie, omdat voor het winnen van de stamcellen embryo’s moeten worden vernietigd. President Bush blokkeerde een wetsvoorstel dat zulke financiering wel mogelijk moest maken onlangs met zijn eerste veto.

Onderzoekers zijn er nu in geslaagd stamcellijnen te maken door uit achtcellige embryo’s één of twee cellen weg te halen. Embryo’s die zo behandeld zijn, zijn nog levensvatbaar. Een woordvoerder van het Witte Huis noemde het „bemoedigend dat wetenschappers serieus proberen om het vernietigen van embryo’s bij onderzoek te vermijden”. Een woordvoerder van de bisschoppen reageerde afwijzend. Hij wees erop dat ook één cel een nieuw embryo, en dus een mens zou kunnen vormen.

The New York Times meldde gisteren dat Evolutie-biologie verdwenen is van de lijst van studies waarvoor armere studenten een beurs kunnen krijgen. Hoe de studie van de lijst is verdwenen, is onduidelijk. Volgens veel gelovige Amerikanen is de wereld niet ontstaan volgens de evolutieleer van Darwin, maar dankzij Intelligent Design, een theorie die stelt dat een Intelligente Ontwerper (God) de wereld heeft geschapen.