‘Del Ponte’ is ‘VDB’

Frank Vandenbroucke blijft verbazen. De voormalige Belgische topwielrenner, de afgelopen jaren verwikkeld in diverse (doping)schandalen, blijkt vorige week onder een valse naam te hebben deelgenomen aan een juniorenwedstrijd in Noord-Italië. Hij koerste onder de naam Francesco del Ponte.

Nog opmerkelijker: Frank Vandenbroucke gebruikte bij zijn inschrijving een pasfoto van wereldkampioen Tom Boonen. Dat meldt de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport. In Italië rijden alle leeftijdscategorieën van 19 tot 39 jaar door elkaar in één peloton. Vandenbroucke kreeg als junior rugnummer 6 opgespeld. In de slotfase demarreerde de Belg. Toen hij in de slotkilometer werd teruggepakt, sloeg ‘VDB’ linksaf om naar huis te fietsen. Claudio Ghisalberti, journalist van Gazzetta dello Sport, ontdekte dat de man met rugnummer 6 wel erg veel leek op de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik van 1998.

Vandenbroucke stond dit seizoen onder contract bij de Belgische formatie Unibet.com. Nadat de ploegleiding wekenlang geen contact met de coureur had gekregen, besloot de ploeg de overeenkomst met de Belg af te kopen. Om de verveling tegen te gaan, rijdt hij nu in juniorenkoersen. (ANP)