de beste boeken van week 34

Besluiteloos (Indecision, vert. Wim Scherpenisse, Rothschild & Bach, € 19,95), Benjamin Kunkels debuutroman over een verwende generatie, is in de VS onthaald als een grote, nieuwe generatieroman. ‘Terecht, voor de eerste helft van de roman’ vond Corine Vloet. In de Verenigde Staten is de jubel groot over de debuutroman Indecision (Picador, € 20,–) van Benjamin Kunkel; de stem van een nieuwe generatie is opgestaan. Die lof is terecht, tenminste voor de eerste, voortreffelijke helft van de roman, vindt Corine Vloet.

De Amerikaanse oud-oorlogsvliegenier James Salter schrijft bij voorkeur over huwelijken, en dan met name over datgene wat de vrouwen daarin bezielt. ,,Ja, ik zou graag met een Siciliaanse getrouwd zijn, om alles van haar te weten’, zei hij in een interview met Maartje Somers bij het verschijnen van zijn nieuwe verhalenbundel Laatste nacht (Meulenhoff, €17,90).

Rob van Essen hield in 2003 een dagboek bij Het jaar waarin mijn vader stierf (Atlas, € 18,50) ‘Die zichtbare twijfel tussen openbaar maken en privé houden, maakt Van Essen tot een bij uitstek boeiende dagboekschrijver’, aldus Arjen Fortuin.

In Het psalmenoproer (De Arbeiderspers, € 18,95) keert Maarten ’t Hart terug naar zijn vertrouwde Maassluis, maar dan van 200 jaar geleden. Hij heeft 'kennelijk plezier’ in zijn onderwerp. ‘Zijn held heeft het zwaar, maar ’t Hart beweegt zich moeiteloos en monter naar de laatste bladzijde: als een vis in het Maassluise water’, meent Janet Luis

Besluiteloos (Indecision, vert. Wim Scherpenisse, Rothschild & Bach, € 19,95), Benjamin Kunkels debuutroman over een verwende generatie, is in de VS onthaald als een grote, nieuwe generatieroman. ‘Terecht, voor de eerste helft van de roman’ vond Corine Vloet.

Chris Kutschera toont in Le livre noir de Saddam Hussein. (Oh! Editions, €29,90) dat de Amerikaanse invasie in Irak op volkenrechtelijke argumenten. zonder meer te rechtvaardigen is. ‘Toch probeert het boek niet de Amerikaanse invasie te rechtvaardigen, maar vooral de aandacht vestigen op de vragen waarover de internationale discussie had moeten gaan: het lot van de Iraakse bevolking. Aandacht daarvoor verplicht je om de misdaden van zowel Saddams regime als Amerikaanse troepen te veroordelen, en daarbij vooral het gevoel voor proporties niet uit het oog te verliezen’, schreef Michiel Leezenberg.

Recensies op www.nrc.nl