Concert in huiskamer leuker dan Lowlands

Live in Your Livingroom verzorgt popconcerten in je huiskamer.

Voor de artiesten is het spannender dan een groot optreden op Lowlands.

Een concert in je huiskamer is intiem. Foto HollandseHoogte Nederland. Zandvoort, 01-07-2005 Live in the Living organisator Rick Treffers, tevens gitarist en zanger van de band Mist, speelt samen met singer-songwriter Marijn Wijnands in een huiskamer in Zandvoort/ muziek/ optreden/ kamerconcert/ concert/ Foto: Patrick Post/ Hollandse Hoogte Post, Patrick / Hollandse Hoogte

„Je zit er bijna naakt”, zegt gitarist Peter Visser van Bettie Serveert. „Heel dichtbij. Eerlijk. En er is niets om je achter te verschuilen. Het is eigenlijk net alsof je een liedje voor je moeder speelt.”

Visser treedt aanstaande zondag met zijn band op in een Amsterdamse huiskamer. Het concert maakt deel uit van de huiskamerconcerten van Live In Your Living Room, een club die al drie jaar enkele keren per maand concerten organiseert in Nederlandse en Belgische woonkamers.

Het principe is simpel. Iemand stelt zijn huiskamer ter beschikking voor twee of drie akoestische optredens van ieder twee kwartier. Meestal zijn de concerten van pop of rockbands uit alternatieve hoek. De eigenaar van de woning, de ‘host’, zorgt voor stoelen en ruimt achteraf de rommel op. Live In Your Livingroom komt van tevoren even de huiskamer inspecteren en helpt met het regelen van drank en hapjes. Ook komen ze meestal nog wat klapstoelen brengen. Afhankelijk van de grootte van de huiskamer kunnen er zo’n 30 tot 45 mensen komen kijken. De bands krijgen meestal niet meer dan een reiskostenvergoeding.

„Het is puur en ontzettend confronterend. Het publiek staat op soms wel een halve meter afstand en ziet elke grimas die je trekt. Het is akelig. Je kan je niet verstoppen achter een microfoon of een versterker.”, zegt de host van zondag, gitarist John Prop van het Amsterdamse popduo Louisa Lilani & John Prop. Hij trad al eens op tijdens een eerdere editie van de huiskamerconcerten en is één van de velen naast grote namen als Spinvis en a balladeer.

Prop stelde zijn huiskamer ter beschikking nadat zijn eigen optreden in een woonkamer van iemand anders zo goed beviel. „Het zijn kleine ruimtes als deze waar de muziek het beste tot zijn recht komt. Mensen zitten op de grond en niemand vindt dat erg, omdat je in iemands privédomein bent. Hoe kleiner, hoe beter.” Volgens Prop is het Nederlandse concertpubliek het verschrikkelijkste ter wereld. „In Paradiso ouwehoert iedereen er continu doorheen. Nu zit je met een kleine groep. Dan dwing je stilte af.”

Zanger van a balladeer Marinus de Goederen trad al twee keer op tijdens Live In Your Living Room. Het was toen, in 2003, zijn eerste ervaring met een klein akoestisch concert. „De eerste keer was in een sjiek grachtenpand in Amsterdam. Ik vond het doodeng. Ik begon de set met een veel te ingewikkeld pianoliedje en wist ineens niet meer waar ik was. De klassieke blackout.”

A balladeer speelde vorig weekend nog voor een volle tent op Lowlands. Toch zijn optredens als die van Live In Your Living Room leuker om te doen volgens De Goederen. „Vroeger droomde je van het spelen voor een volle Ahoy of festivaltent. Een zaal met duizenden mensen die uit z’n dak gaat. Maar toch, ik hou ervan om iets te vertellen op het podium. Het klinkt misschien vreemd, maar het geeft een enorme kick als er maar dertig mensen zijn die luisteren.”

De 45 kaartjes voor de band Bettie Serveert, die optreedt samen met de Amerikaanse singer-songwriter Kirsten Holly, waren binnen één dag uitverkocht. Organisator Kees Jonkheer: „Met de wachtlijst voor Bettie Serveert hadden we zo nog twee huiskamers kunnen vullen. Ook voor het concert in Gent in oktober zijn inmiddels al geen kaarten meer te krijgen.”

Volgens Jonkheer haken zijn huiskamerconcerten in op een nieuwe trend. „Het wordt steeds meer back to basic. Huiskamerrestaurants, waar je thuis bij iemand gaat eten, zijn ook al een groot succes. We proberen iets nieuws te doen en mensen een leuke avond te bezorgen. Voor een leuke avond hoef je tegenwoordig nou eenmaal de deur niet meer uit.”

De eerstkomende Live In Your Living Room vindt zondag 27 augustus plaats in de Amsterdamse huiskamer van Louisa Lilani en John Prop. Wil je zelf een concert in je huiskamer hebben? Kijk op www.liveinyourlivingroom.nl.

    • Stijn Bronzwaer